Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

M och S säger nej till nytt utjämningsförslag

Publicerad 2024-10-22 12.42

Finansregionråd Aida Hadzialic (S) och oppositionsregionråd Kristoffer Tamsons (M) är överens om att säga nej till förslaget om ett nytt skatteutjämningssystem.

Moderaterna och Socialdemokraterna i Region Stockholm gör gemensam sak och säger nej till förslaget på ett nytt skatteutjämningssystem.

Om förslaget går igenom drabbas Stockholmsregionen orimligt hårt, anser de.

– Vi riskerar att hamna i ett läge, där man bortom all rim och reson straffbeskattar Stockholmsregionens invånare med en extraskatt som både är hög, platt och orättvis, säger Aida Hadzialic (S), finansregionråd i Region Stockholm.

För ovanlighetens skull är S och M helt överens. De vill kasta förslaget till nytt skatteutjämningssystem som kom i somras i papperskorgen.

– I praktiken kommer Region Stockholm att dräneras på mångmiljardbelopp, inte huvudsakligen för att stötta utflyttnings- och glesbygdslän, utan för att stötta andra storstadsregioner, säger oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Förenklat går landets glesbygdsbor plus med det nya förslaget, medan storstadsbor får betala mer än i dag.

Kritiken har varit hård från Stockholmskommuner, som kommer att få bidra betydligt mer om det nya förslaget går igenom. Men även Region Stockholm får alltså en högre nota.

Förslaget innebär att Region Stockholm ska bidra med ytterligare 2 miljarder kronor om året. Sammantaget beräknas regionens årliga kostnad för utjämningssystemet därmed öka till cirka 10 miljarder kronor år 2029, motsvarande driften av två akutsjukhus.

– Hela landet ska leva, men det måste primärt vara statens ansvar att se till att vi har förutsättningar för en jämlik välfärd i hela landet. Det kan inte vara Stockholmsregionens skattebetalare som ska stå för den uppgiften, säger Hadzialic.