Leken på studentkryssningen: Sexfrågesport

Publicerad 2016-04-09

Utsattes för kränkande frågesport på studentkryssningen

”Vem tar den helst i tvåan?” ”Vem har haft sex på det konstigaste stället?” och ”Vem förlorade oskulden först?”

Frågorna i den arrangerade frågeleken på studentkryssningen blev både kränkande och alltför närgångna för de 18-åriga tjejerna på scen.

– Det var jättejobbigt. Jag ville bara därifrån, säger Filippa.

På studentkryssningarna som Fun cruises anordnar utlovas ett galet dygn till havs. Fest, dryck och minnen för livet.

Men för Filippa och kompisen Olivia blev det en chockartad upplevelse, när kränkande och personliga frågor ställdes under en frågelek som hölls ombord färjan.

Fest från första sekunden

Konceptet på studentkryssningarna är enkelt. Så här skriver Fun cruises på sin hemsida:

”Ett lyxigt fartyg fyllt med enbart studenter under ett galet fartfyllt dygn till havs”.

18-åriga Filippa som tillsammans med sina klasskamrater var på en studentkryssning förra våren, intygar upplägget.

– Det var fest från första sekunden, dygnet runt. Men det förväntar man ju sig, säger hon.

Klassgänget åkte alla gemensam buss från Västerås till Stockholm på påsklovet ifjol, inriktade på ett festdygn ombord Finlandsfärjan.

Och kvällen började bra.

– Vi hade roligt. Alla är ju där för att festa, säger Filippa.

Stämningen förbyttes

Men den glada och festliga stämningen, som Filippa och Olivia upplevde på början av kryssningen och under kvällen, försvann dagen efter och blev ”konstig”.

– Det var vid lunchtid och vi skulle vara med i en frågelek, berättar Filippa. Två personer som kände varandra väl från varje lag skulle upp på scenen, så då gick jag och Olivia upp.

Frågeleken presenteras innehålla ”roliga och ibland aningen pinsamma frågor” enligt arrangören Fun cruises hemsida, och ägde rum på scenen på färjans största dansgolv, i en sal fylld av studenter.

Filippa och Olivia fick ställa sig på varsin sida om en dörr och peka på den som de kände stämde bäst in på frågorna som ställdes.

– Första frågan var direkt jättepersonlig, säger Filippa.

”Otroligt kränkande”

Filippa säger att frågorna de fick kändes otroligt närgångna och jobbiga.

”Vem tar den helst i tvåan?” ”Vem förlorade oskulden först” och ”Vem har haft sex på det konstigaste stället” är exempel på frågor som ställdes, enligt Filippa och Oliva.

– Som att det var helt självklart att man som 18-åring har haft flera års erfarenhet av sex.

Filippa säger att det kändes som att alla deltagarna på scenen tyckte att det var jättekonstigt.

– Jag minns att det var jättejobbigt. Jag ville bara därifrån, säger hon.

– Att stå där och känna sig tvingad att svara på dessa frågor framför flera hundra ungdomar, kändes inte bara fel utan otroligt kränkande.

”Ödmjuka att förändra”

I slutet av mars greps fyra killar misstänkta för grov våldtäkt under en studentkryssning. I det fallet hänvisar arrangörerna Fun cruises till Silja Line som äger färjan.

Men Filippa och Olivia pratat med tycker att arrangörerna Fun cruises bidrar till den ”sexuella stämning” som de upplevde på färjan.

– Vi förstår att detta var en frivillig tävling, men att bara hoppa ur den, framför en fullsatt sal, är det inte många som har mod till att göra, skriver Filippa och Olivia i mejlet till Fun cruises.

I ett mejlsvar till Filippa och Olivia skriver en representant för Fun cruises att man är ”lyhörda och ödmjuka för att förändra”.

”En idé som jag får direkt från er feedback, och kommer att införa på quizen, är att det på 'pekleken' framöver kommer att finnas två nivåer på frågorna. En 'Frågor som farmor kunde ha ställt' och en 'Snaskigt och pinsamt', lagen väljer själv och får lite mer poäng för varje rätt om man valt de svårare frågorna”, skriver representanten.

Aftonbladet har vid upprepade tillfällen sökt företagets ägare för en kommentar.

ANNONS