Clinton och Sanders blev tillsagda under debatt: ”Sluta skrik”

Publicerad 2016-04-15

NEW YORK. Bernie Sanders och Hillary Clinton blev nästan lika osams i nattens debatt som deras republikanska motparter tidigare i vintras brukade bli i sina.

– Sluta skrik åt varandra, tittarna hör inte vad ni säger, tvingades moderatorn Wolf Blitzer inflika vid ett tillfälle.

Tonen i den demokratiska valrörelsen har den senaste månaden blivit mer och mer infekterad och när Hillary Clinton och Bernie Sanders i natt drabbade samman i en debatt i Brooklyn i New York nådde osämjan kokpunkten.

Det lät nästan som under de vildaste republikanska sjöslagen tidigare i vintras.

Nej, de kallade inte varandra för lögnare och beskrev inte varandra som ”små”, men vid flera tillfällen stod de båda kandidaterna faktiskt och gapade i mun på varandra – precis som Donald Trump och Marco Rubio.

Under en särskilt hetlevrad ordväxling om vem som sagt vad om hur hög den federala minimilönen ska vara såg sig CNN:s moderator Wolf Blitzer nödgad att tillrättavisa de vilt hojtande kombattanterna.

– Sluta skrik åt varandra, tittarna hör inte vad någon av er säger, inskärpte han.

Fnös sarkastiskt

Frågorna de var oeniga om var desamma som i de tidigare åtta debatterna – till exempel Clintons band till Wall Street-bankerna, hur sjukvård och högre utbildning ska bekostas, Mellanöstern och vapenlagstiftningen – men de var det med mer hetta och fränhet  i den ljumma Brooklyn-kvällen.

Clinton raljerade till exempel om en omtalad intervju med New York-tidningen Daily News i vilken det framstod som att Sanders inte kunde ge ett svar på hur flera av hans förslag ska genomföras i praktiken.

Sanders, å sin sida, fnös sarkastiskt när rivalen talade om att hon minsann också stått upp mot bankerna.

– Vid min gud, de måste ha varit helt förkrossade. Var det före eller efter du tog emot stora summor pengar för att hålla tal för dem?

På frågan om han vidhåller påståendet i en kampanjvideo om att Clinton inte är kvalificerad för presidentposten svarade:

– Jag ifrågasätter inte hennes kvalifikationer eller hennes intelligens, givetvis inte. Men jag ifrågasätter hennes omdöme. Hon röstade till exempel för Irak-kriget, den störste utrikespolitiska blundern i vårt lands historia.

Clintons replik:

– Han ifrågasätter mitt omdöme, men jag vill påminna om att väljarna här i New York tyckte så mycket om mitt omdöme att de två gånger om röstade in mig i senaten.

Extremt höga insatser

I den stilen fortsatte det kvällen igenom.

Men så är insatserna inför tisdagens primärval i New York också extremt höga.

Clinton leder i samtliga opinionsmätningar, men försprånget krymper för varje dag och om Sanders – som manat fram enorm entusiasm bland New Yorks unga och så sent som i onsdags lockade nästan 30 000 supportrar till ett valmöte i Greenwich Village – kan snuva henne på segern är resten av racet i praktiken helt öppet.