Kajsa: Vårt hus höll på att brinna ner

Uppdaterad 2022-04-12 | Publicerad 2009-02-14

Var en kilometer från brandhavet i Australien

Svenska Kajsa Tidblad-Lundholm var en hårsmån från att se huset brinna ner i Australien. Hela lördagen evakuerade de djur och satte upp vattentankrar som skydd för elden. Som ett mirakel vände vinden.

– Hela horisonten var orangefärgad. Elden var som en stor vägg som kom emot oss, berättar hon.

Kajsa kommer från Säter i Dalarna och jobbar som hästskötare i Windsor väster om Sydney. Under förra lördagen var det var 45 grader varmt och blåste starka vindar. Alla varnade för enorma bränder.

– Min granne trodde att det inte var någon fara med hennes hus när elden var 16 kilometer bort. Men vinden låg på och bara fyra minuter senare hade hennes hus brunnit ner.

Satte upp vattencontainrar

Kajsa och folket på gården arbetade flera timmar med att evakuera hästar, lamm och lamadjur. Dessutom satte grannarna upp stora tankar med vatten runt huset.

När elden var en kilometer från huset och alla stod beredda och väntade hände något oväntat – vinden avtog.

– Vi hade tur, men många här har varit med om verkliga tragedier, säger hon.

Var helt chockad

I måndags var dödssiffran uppe i 171 personer. Kajsa berättar hur en kompis fått se det på nära håll.

– Han ringde till oss från sina grannars hus och var alldeles förskräckt, han berättade att han hade hittat dem innebrända där.

Kö till slakteriet

Värmen har också orsakat många olyckor genom att bilar och gastankar exploderar.

– En granne skulle köra iväg sin häst i en transport. Hon var inne i huset när hon hörde hästen skrika. Sedan exploderade bilen och transporten började brinna.

Flera djur har också dött av brännskador.

– När vi körde förbi det lokala slakteriet var det en lång kö utanför. Folk hade släp efter bilarna med hästar ooch kor. Många hade brända mular och klövar.

Öppnar dörrarna för hemlösa

Men mitt i alla tragedierna ser Kajsa hur människor går tillsammans och hjälper varandra.

– Folk öppnar dörrarna för att hemlösa grannar ska få bo hos dem. Artister samlas och stöder dem som förlorat släktingar och sina hem. Många jobbar också med att hjälpa alla barn att bearbeta deras trauman.