Världsledarnas reaktioner på tragedin i Boston

Publicerad 2013-04-16

Världens ledare reagerar på den tragiska händelsen i Boston där 3 liv togs och 144 personer skadades allvarligt. Flera av världens ledare delar sin sorg med USA på Twitter eller i offentliga uttalanden.

David Cameron, Storbritanniens premiärminister: "Scenerna från Boston är chockerande och fruktansvärda – mina tankar är med alla de som påverkats av händelsen."

William Hague, Storbritanniens utrikesminister: "Bestört av nyheterna om explosionen på Boston maraton. Mina tankar är med alla som är påverkade av händelsen och alla som väntar på nyheter."

Julia Gillard, Australiens premiärminister: "Våra kondoleanser går till familjerna till de omkomna och våra tankar är med dem som har skadats. De här explosionerna har kastat skugga över en av världens största sportevenemang."

Yoshihide Suga, Japans chefkabinettssekreterare: "Vi uttrycker våra innerliga sympatier till offren och deras familjer för den här smärtsamma incidententen."

Ma Ying-Jeou, Tawains president: "Jag vill uttrycka mina djupaste kondoleanser till offren av explosionerna som hände på Boston maraton på måndag. Mina böner och tankar är med deras familjemedlemmar."

Stephen Harper, premiärminister i Kanada: "Det är i sanning en sorgsen dag när ett evenemang så inspirerande som Boston maraton grumlas av sådant här meningslöst våld. Våra tankar och böner är med de skadade och påverkade av den här fruktansvärda händelsen. Vi står vid våra amerikanska grannar i den här svåra tiden."

Ban Ki-moon, generalsekreterare för FN: "Jag fördömer det här meningslösa våldet, som är allt mer skrämmande eftersom det tar plats på ett evenemang som är känt för att det för samma människor från världen över i en anda av sportsmanskap och harmoni."

Felipe Calderón, tidigare mexikansk president: "Det är oundvikligt att minnas att planen som kapades och träffade tvillingtornen 11 september avgick från Boston."

Vladimir Putin, Rysslands president: "Vladimir Putin fördömde starkt detta barbariska brott och uttryckte sin övertygelse om att kampen mot terrorism kräver samordning av den globala gemenskapens insatser. Rysslands president betonade att Ryssland kommer att vara redo att vid behov bistå amerikanska myndigheter i utredningen," står i ett uttalande på Kremls hemsida.

John Key, Nya Zeelands premiärminister: "Våra tankar är med Bostons folk vid denna tid. Vi var alla chockade att höra om tragedin som avslöjades den här morgonen. Vi är bekymrade för de människor från världen över som deltog i, och stödde, Boston maraton."

Kasiviswanathan Shanmugam, Singapores utrikesminister: "Ganska upprörd och bedrövad när jag hörde om explosionerna i Boston. Det är fruktansvärt att det finns sådan ondska och illvilja i vissa människor, att fortsätta göra det här mot andra oskyldiga människor – i det här fallet de oskyldiga idrottare som hade samlats för att fira den positiva mänskliga andan. [...] Vi står alla tillsammans med explosionernas offer och våra djupaste kondoleanser till deras familjer."

Mario Monti, Italiens premiärminister: "Jag är säker på att även under dessa smärtsamma omständigheter vet Amerika hur man ska reagera genom att bekräfta dess stora civilisations grundläggande värderingar."

François Hollande, Frankrikes president: "Under dessa tragiska omständigheter uttrycks Frankrikes fulla solidaritet med de amerikanska myndigheterna och folket."

Hamid Karzai, Afghanistans president: "Efter att ha lidit av terrorattacker och civila förluster i åratal känner vårt folk smärtan och lidandet som är förknippade med dessa händelser."