Störningar i flygtrafiken i Norrland

Publicerad 2013-06-07

Ett tekniskt fel i Luftfartsverkets trafikledningssystem orsakade under morgonen ett trafikstopp i flygtrafiken från Sundsvall och norrut.

Nu har en del av trafiken börjat släppas på.

– Passagerarna uppmanas ta kontakt med flygplatser eller sina flygbolag för att veta hur läget är för just dem, säger Björn Stenberg, pressansvarig vid Luftfartsverket.

Från klockan sju på fredagsmorgonen stod flygtrafiken till och från Norrland helt stilla, men nu har vissa plan kunnat lyfta.

– Vi har fått hjälp via Finland och har kunnat använda finländsk flygtrafiktjänst för vissa av flygen, som har gått till bland annat Luleå, Umeå och Kramfors. Det är inte totalstopp utan det rullar på. Några flyg har kunnat starta och landa, säger Björn Stenberg.

Enligt Björn Stenberg har stoppet berott på ett tekniskt problem – en frekvensstörning i radiokommunikationen.

– Den har inte legat nere helt, men det får inte finnas några fel utan då väljer vi att stanna trafiken och försöka hitta en annan lösning.

Luftfartsverket beräknar vid halv tio-tiden att felet ska kunna vara avhjälpt inom två timmar.

– Det kommer fortfarande vara förseningar, så passagerarna får ta kontakt med flygbolagen för att höra hur de ska göra, säger Björn Stenberg.

Lugnt på plats

Magnus Söderlund ska flyga från Arlanda till Umeå och säger att det än så länge är lugnt på flygplatsen.

– Det har väl inte börjat byggas upp ännu, men kommer det inte igång här snart så lär det väl börja byggas upp med folk. Det har pratats om att vi kan få pengarna tillbaka, och att de ska komma ut med matcheckar om det blir långvarigt så folk verkar inte så missnöjda just nu, säger han.

Flyger via Finland

Vid kvart i nio fick passagerarna på Arlanda information om att flygen mot Luleå ska gå via Finland.

– Vi fick precis veta att de flyg som ska gå till Luleå kommer kunna gå via Finland i stället, för där fungerar kontakten med flygtornen, vilket de inte gör här. Nu hoppas vi som ska till Umeå på att det ska gå att göra så för oss också, säger Magnus Söderlund.

Flightradar24.se kan du se hur flyg i norr går via Finland.

ANNONS