Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Gubb Jan slår tillbaka i Quick-debatten

Publicerad 2012-09-28

Käftsmällarna har duggat tätt i Quick-debatten.

Journalisten Gubb Jan Stigson har kallats för zombie.

Nu slår han tillbaka med en lång lista över "70 fel och brister" i Hannes Råstams bok "Fallet Quick".

– Det handlar om en lek med ord. Det är makabert, svarar Filters chefredaktör Mattias Göransson som hjälpte till att slutföra boken.

Journalisten Gubb Jan Stigson är reporter på Dala Demokraten och har följt Quick-fallet från början. Fram tills att Thomas Quick - som numera heter Sture Bergwall - tog tillbaka sina erkännande hade Stigson regelbunden kontakt med honom.

Tillsammans med justitierådet Göran Lambertz, advokat Claes Borgström, polismannen Seppo Penttinen och tidigare åklagaren Christer van der Kwast är han kritisk mot Råstams bok.

”Av mindre vikt”

I en debattartikel som publiceras i magasinet Paragraf listar Gubb Jan Stigson inte mindre än 70 stycken i boken som han anser är fel.

Han medger att några av felen är av mindre vikt.

Vilket av de fel som du redovisar tycker du har störst betydelse?

- Allra störst betydelse har ju hur advokat Thomas Olsson ljög när resningsbeslutet i Levifallet kom. Där säger han ju att Levis undertröja är satt på avigan. Och när jag kollar det är det ju ren lögn.

- Sedan nämner de inget om blodet på Gry Storviks rygg. Att blodet hade samma blodgrupp som Quick. Det står att sperman som hittades i Gry Storvik inte väckte någon uppmärksamhet men det gjorde det. Det avhandlades i rättegången under två dagar. Jag var själv där, säger Stigson.

”En lek med ord”

Varför skulle Hannes Råstam medvetet ljuga i boken?

- Med tanke på att Olsson ljuger i debatten. Det är mer runt det här. Bara det här att man tvingas ljuga gör ju att jag tvivlar på alltihop. Sedan är det alla de här felen. Det är mytologiserat alltihop.

Mattias Göransson som slutförde boken efter Råstams död befinner sig på Bokmässan i Göteborg och har inte läst alla 70 punkter. Men när han får höra några av dem kallar han Stigsons lista för gammal skåpmat.

- En tredjedel av befolkningen har samma blodgrupp som Sture Bergwall. Det gör honom inte till en mördare. Det de här herrarna håller på med är en lek med ord. Men det är faktiskt riktiga människor i det här. Det finns anhöriga som vill ha ett slut. Då sitter det här ohederliga herrgänget och betraktar det som en lek.

Hur tror du att fallet Quick kommer att sluta?

- Allt tyder på att det inte finns något stopp för de här människorna, säger Göransson.

Thomas Quick fälldes for åtta mord. Han har fått resning i fem av dem där åtalen lagts ner. Resningsansökningar för övriga tre mord är under behandling.

”Christer Pettersson-debatt”

Gubb Jan Stigson tror att fallet Quick kommer att leva kvar i debatten även om han frias för alla mord.

- Det kommer att läggas ner alltihop. Sedan blir det en Christer Pettersson-debatt av det, säger Gubb Jan Stigson som tycker att debattnivån om Quick blivit låg och numera riktar in sig mer på personerna än utredningarna och innehållet i boken.

- Varför börjar de prata om mig som person och kalla mig zombie i stället för att diskutera det jag säger?