Så stor är chansen för en vit jul där du bor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-14

Karta: SMHI:s senaste rapport

Julafton blir grön upp till Sundsvall.

Snö kommer inte täcka marken särskilt långt utanför fjällkedjan.

Det förutspår SMHI i sin julprognos.

– Så här snöfattig jul är ganska ovanligt. Det är ungefär tio år sedan det var barmark i Östersund på julafton, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI. Utslaget på lång sikt är det i Stockholm grönt på backen ungefär hälften av jularna.

Barmark i Sälen

Det som gör årets jul speciell är att det är risk för barmark i Sälen.

– Kanske kommer de att kunna göra konstgjord snö nästa väcka när det blir minusgrader, men naturlig snö är det osäkert om det kommer att finnas, säger han.

Dagarna före julafton kommer en front med varm luft från Kanarieöarna upp över Sverige. Den riskerar att smälta mycket av eventuell snö som ligger på marken, och på själva julafton blir det sannolikt plusgrader i största delarna av landet, enligt Sten Laurin.

Snötäcket osäkert

Inom det blå fältet på SMHI:s karta är det osäkert om någon snö kommer att täcka marken eller inte. I det vita fältet förutspår Sten Laurin snö, men osäkert hur mycket. Stora delar av fjällkedjan får troligtvis snö men Åre ligger på gränslinjen mellan det vita och blå fältet. Dagarna före jul kommer att präglas av sydvästliga vindar vilket innebär att det mesta av eventuella snöfall kommer att hamna på den norska delen av fjällen.

– Prognosen är en avancerad gissning som jag baserar på amerikanska temperaturkartor och trolig nederbörd. Men jag rekommenderar eventuella skidåkare att valla för töföre, säger Sten Laurin.

Daniel Boman

Följ ämnen i artikeln