Vinnare: Särskolan och grundskolan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-13

Miljonsatsningar på skolan i alliansens budgetförslag

1,4 miljarder satsas på skola och klimat.

Dessutom lovas skattesänkningar och rekordmycket pengar till äldreomsorgen.

–?Det går bra för Stockholm, skatteintäkterna har ökat, säger Kristina Axén Olin om alliansens budgetförslag.

Sven Erik Tunerholt, rektor på Högalidskolan, tror att en stor del av de extra skolpengarna kommer att ätas upp av ökade kostnader.”Jag hade väl hoppats på lite mer som det är nu. Bland annat har vi stora kostnader i form av utbildning av barn i behov av särskilt stöd. Men man får gilla läget och nöja sig med det man får.”

Det var ett nöjt finansborgarråd som i går presenterade stadshusalliansens förslag till budget för 2008.

Redan vid årsskiftet sänks kommunalskatten med 20 öre, vilket ska ge cirka 1? 000 kronor extra i plånboken för en medelinkomsttagare.

Kristina Axén Olin.

Totalt satsas 1,9 miljarder kronor mer på kommunens verksamheter, varav en miljard ska gå till en särskild klimatsatsning för att göra stadens fastigheter mer energi-effektiva.

–?Det handlar om alltifrån att byta till lågenergilampor till att täta fönster och dörrar, säger Kristina Axén Olin (m).

”Vårt mål är att höja kunskapsnivån”

Skolan får 425 miljoner kronor av det som återstår, där grundskola och särskola uppges vara de stora vinnarna.

En stor del av pengarna kommer dock att ätas upp av ökade kostnader för lärar-löner och kompetenshöjande satsningar för rektorskåren.

Men alliansen lovar att läsutvecklingsscheman, lärlingsutbildningar på gymnasiet och möjlighet till ett tionde år i grundskolan blir verklighet hösten 2008.

–?Vårt mål är att höja kunskapsnivån så att fler elever klarar att gå ett nationellt program på gymnasiet, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (fp).

Men oppositionen sågar budgeten

Carin Jämtin.

Oppositions- borgarrådet Carin Jämtin (s) sågar alliansens budgetförslag.

–?Det är oansvarigt att öka uttagen av stadens bolag och samtidigt sänka skatten i slutet av en högkonjunktur. De som förlorar är låginkomsttagare och de som inte är fast förankrade på arbetsmarknaden.