Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Harry skulle vrida sig i graven”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-23

Eva Fischer talar ut om det gömda testamentet

Nu talar Eva Fischer ut om turbulensen kring Harry Scheins testamente.

Hon fnyser åt grannens krav på miljonerna.

– Två gånger har jag hört Harry tala om honom. Då har han sagt: ”Jag undrar vad den där Baldring lever av för han arbetar aldrig.”

Med nyfönat hår och rosiga kinder gjorde tandläkaren Eva Fischer, 57, entré i Attunda tingsrätt i Stockholm i går morse. Advokat Bertil Södermark tog plats bredvid henne. Tvisten om de 30 miljonerna som Harry Schein lämnade efter sig ska inte avgöras förr-än vid huvudförhandlingen till sommaren.

Gårdagens förhandling var bara förberedande.

Upprinnelsen till striden är ett testamente som hittades fasttejpat under debattören Harry Scheins köksbord ett halvår efter hans död. Eva Fischer och Bertil Södermark vill att det ogiltigförklaras.

– Jag förstod direkt, på bråkdelen av en sekund, vad det innebar när jag hörde det, säger Eva Fischer och döljer inte vad hon tycker om paret Baldring som nu gör anspråk på arvet.

Tandläkaren Eva Fischer – som är gift med diplomaten Karl Fischer – var nära vän med Harry Schein sedan mitten av 90-talet.

När han avled 2006 trodde alla att hon skulle få ärva honom. Schein hade i flera tidigare testamenten gett henne miljonerna.

Men i det sista testamentet, daterat den 30 september 2005, kallar han henne ”solochvårare” och gör henne nästintill arvslös.

Arvet: 30 miljoner

I stället utsågs grannen Björn Baldring och hans fru till huvudarvingar – en man som Fischer knappt hört talas om tidigare. Hon beskriver honom som en udda figur som mest stod ute och tittade på granntomten i Danderyd.

Harry Schein var i dålig form, såväl psykiskt som fysiskt, under sitt sista år i livet. Han fortsatte med sitt generösa alkoholintag. Han drack minst en halv flaska whisky om dagen. Och rökte ett eller två paket cigaretter.

– Han magrade och åt knappt något. Jag matade honom med ett delat körsbär, men han var för svag för att äta. Han kunde inte ens knäppa på teven, säger Eva Fischer.

Våren 2005 slutade han att betala räkningar. Det gick så långt att hans villa skulle utmätas. Eva Fischer ordnade med en revisor och en bokhållare som ordnade upp ekonomin.

”Han packade väskor”

– Harry var så förvirrad. Han packade väskor och skulle åka hem, sa han. Då uppgav han en adress där han hade ett inackor-deringsrum på 40-talet.

Eva Fischer anser inte att han var kapabel att skriva ett nytt testamente i det skicket.

Paret Baldring var inte på plats i tingsrätten i går utan representerades av advokat Olof Nilsson. Han anser att det sista testamentet är giltigt.

– Harry skulle vrida sig i graven om han visste, säger Eva Fischer och knyter sin röda scarf runt halsen innan hon lämnar tingsrätten.

För den här gången.