”Vi måste alla dra vårt strå till stacken”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-07

Professor Sten Bergström chattade med läsarna om klimatförändringarna

Klimatförändringarna väcker känslor.

Över tusen läsare ställde frågor till Sten Bergström, professor vid SMHI.

Hittills har över 200.000 skrivit på Aftonbladets upprop för miljön.

Följ ämnen

Sten Bergström säger: Hejsan, och välkomna att ställa era frågor om klimatförändringarna.

Linda säger: Vad är det allra största hotet mot vår jord. Är det koldioxid?

Sten Bergström säger: Det tror jag inte man kan säga. Det är nog allmänt miljöförstöring och utsugning av jordens resurser. Klimatfrågan är en del av detta men det är andra frågor som också är stora. Sedan kommer också frågan om krig och fred samt kärnvapen.

Micke säger: Hej Sten, är det här "klimathotet" verkligen så allvarligt som alla säger, i gymnasiet säger tex vår lärare i geografi att de där med att Srktis isar smälter är en väldig överdrift.

Sten Bergström säger: Då tycker jag att din lärare borde sätta sig in lite mer i de senaste mätningarna. Det är ganska tydligt att Arktis smälter av mer än tidigare. Klimatfrågan är på allvar och inte ett påhitt av forskarna.

Holasfsa säger: Jag undrar hur klimatet kommer att påverkas?

Sten Bergström säger: I Sverige pekar det mesta på att det blir varmare och så blir det mer nederbörd framför all i de västra delarna. Inom hundra år kan vi ha ungefär samma klimat i Stockholm som vi idag har i Köpenhamn. På jorden som helhet kan vi förvänta oss stora problem framför allt i heta och torra områden med vattenbrist och problem med livsmedelsförsörjning. När havet stiger på grund av uppvärmningen svämmas låglänta områden över till exempel deltaområden i stora flodmynningar.

Peter säger: Varför panik just nu? Vi har ju mycket renare motorer nu än för 20 år sedan och vi eldar mindre med olja?

Sten Bergström säger: Klimatet påverkas av vad alla människor på jorden gör. Som helhet är vi många fler människor, levnadsstandarden stiger i många länder och förbränningen av kol och olja ökar dramatiskt.

oskar säger: Hej! Jag undrar om alla isbjörnarna kommer att förvinna om klimatet förändras. Tycker att dom ser så söta ut./Oskar 18 år.

Sten Bergström säger: Det är klart att om polarisen försvinner så har isbjörnarna ingenstans att ta vägen. De är definitivt en hotad art i ett varmare klimat.

Micke säger: Hur mycket hjälper det att bli mer miljömedveten? Får känslan av att det ändå är hopplöst då folk i stort sett kommer fortsätta släppa ut massor med avgaser och liknande.

Sten Bergström säger: Detta är en av de viktigaste frågorna. Vi måste alla dra vårt strå till stacken och det krävs att de flesta människor på jorden blir medvetna och börjar tillämpa en ny livsstil. Vi måste undvika att bara leva för att konsumera. Man blir dessutom inte lyckligare av att konsumera.

Hooman säger: Hejsan! Jag undrar generell vad lilla Sverige med sina dryga 9 miljoner invånare kan göra för skillnad jämfört med länder som Kina, Indien och USA med en enorm industrialism och enorma mängder utsläpp. Då känns Sveriges försök så hopplöst helt plötsligt i det globala. Eller vad tycker du?

Sten Bergström säger: Jag tycker inte alls att det är meningslöst det som Sverige gör. Vi är ett viktigt land i världen och det handlar om att alla länder ska tillämpa samma värderingar. Och det är viktigt att Sverige är med och skapar ett uthålligt samhälle på jorden. Vi måste solidariskt arbeta för en framtid för våra barn och barnbarn.

Anna säger: Hej! Min Fråga är, vilket land eller länder som har dom största miljöproblem som påverkar hela jorden? // Anna

Sten Bergström säger: När det gäller klimatfrågan så är nog USA ett av de värsta länderna i och med att man släpper ut tre gånger så mycket koldioxid per invånare som varje svensk. Men det finns många andra länder där man lever på liknande sätt. Vi måste bryta den utvecklingen och hoppas att U-länderna som nu utvecklas snabbt inte tar efter.

sellan säger: Hej! går det att stoppa allt utsläpp av koldioxid? Det känns som man borde kunna komma på något annat sätt som kan ersätta det.

Sten Bergström säger: Det är ju det alla försöker hitta nu. Man kan åstadkomma en hel del med förnybar energi men vi måste också sträva efter att minska energiförbrukningen. Vi kan inte lösa problemen med att bara hitta nya energikällor. På kort sikt är det omöjligt att stoppa förbrukningen av kol och olja. På längre sikt måste vi ändå räkna med att oljan börjar sina och ta slut.

Micke säger: Vad är det första man borde göra för att få nån märkbar effekt på klimatet, tycker du?

Sten Bergström säger: Det jag tycker alla människor borde göra är att fundera på sina egna vardagsbeslut. Behöver jag verkligen köra bil den här sträckan? Kan jag ersätta tjänsteresan med ett telefonsamtal? Hur långt har det här äpplet som jag äter av färdats innan det kom till Sverige? Hur många deciliter dieselolja har det gått åt till att transportera den vattenflaska som jag köper i kiosken? Och vad vinner jag på att köpa den när jag har vatten i kranen?

Gaia säger: Hur stor del av klimatförändringen är det som beror på naturen själv?

Sten Bergström säger: Det är ju en stor vetenskaplig diskussion kring detta men de flesta forskarna är nu överens om att vi kan inte förklara de senaste årens uppvärmning med något annat än människans utsläpp av växthusgaser. En del av uppvärmingen kan fortfarande ha naturliga orsaker men det går inte att säga hur mycket.

max säger: Vore det inte ganska skönt om vi hade ett lite varmare klimat året om? Kan man inte se klimatförändringen som något givande?

Sten Bergström säger: Det är ju riktigt att de kalla länderna kommer nog att tjäna en del på en uppvärmning. Men man drabbas alla av att det blir stora problem på andra platser på jordklotet. Och det rör t ex människor svälter, tvingas flytta. Problemet med att havet stiger drabbar hela jordklotet oavsett var uppvärmningen sker.

perspektiv säger: Kommer mitt liv att påverkas av växthuseffekten, jag som bor i stan och långt från kusten?

Sten Bergström säger: Jag tror den globala uppvärmningen är så genomgripande att den drabbar alla som överhuvudtaget rör sig utomhus. Vi drabbas också indirekt av alla beslut som måste tas politiskt för att vi ska skyddas mot effekterna av den globala uppvärmningen.

Stefan säger: Om man tänker att kolossen Afrika i framtiden skulle öka sin levnadsstandard, likt dagens Kina, och då mer och mer likna Europa i förbrukning etc, hur skulle detta påverka världen? För det känns lite konstigt om man både vill att afrikanerna ska få bättre levnadsvillkor, men kanske samtidigt bromsa utvecklingen och förbrukning osv.

Sten Bergström säger: Det här är ju en viktig moralsik fråga som diskuteras i klimatförhandlingarna. De fattiga länderna hävdar att de rika länderna har tagit för sig ett stort utrymme av det som finns på jorden. Därför är det viktigt att de rika länderna blir föregångare med att hitta en ny livsstil som är mer skonsam mot klimatet och att de fattiga länderna inte gör om samma misstag som man gjort i de rika länderna.

Jeppe säger: Vart på jordklotet lever man säkrast med tankte på klimatförändringarna?

Sten Bergström säger: Egentligen lever man ganska bra i Sverige och andra kallare länder som har gott om vattenresurser. Sverige är ett land som kommer ganska väl ut trots de farhågor vi har. Det är mycket värre förhållande i t ex södra Europa.

hillevi säger: Om vi lyckas få ner utsläppen till ett minimum kommer då jorden att ta igen sig eller står det kvar som det gör nu?

Sten Bergström säger: Det är en väldig tröghet i det här. Om man teoretiskt tänker sig att vi blir av med alla utsläpp så svänger atmosfären så småningom tillbaka till sitt ursprungliga skick. Tyvärr kommer vi få leva länge med effekterna av de utsläpp som vi redan har gjort.

Nicklas säger: Vad gör du personligen för att förbättra vår miljö och vårt klimat och har du några tips till den som gärna vill men inte vet vart man ska börja.

Sten Bergström säger: Jag är nog inget föredöme. Men jag försöker så gott jag kan att tänka på konsekvenserna av mitt handlande bland annat när det handlar om att köpa varor som inte transporterats långa sträckor.

briton säger: Vilket är mer destruktivt för miljön, att flyga eller köra bil?

Sten Bergström säger: Det är en jättebra fråga. Om det är samma sträcka så beror det på hur många det är i bilen. Det beror också på vilket flygplan det är. Dessa två transportmedel är lika goda kålsupare båda två. Men när man flyger blir det oftast en mycket längre sträcka och då blir utsläppen mycket större. Åk tåg!

viltvårdsstiderande_ 18 säger: Hej, hur kommer den svenska faunan och floran påverkas kortsiktigt?

Sten Bergström säger: Kortsiktigt kanske det inte händer så mycket men på lite längre sikt räknar men med att trädgränsen förflyttas i fjälltrakterna. Barrskog kan ersättas med lövskog i södra Sverige. De djur och insekter som hör ihop med olika ekosystem kanske måste flytta på sig.

Moderator säger: Tiden går fort. Dags för sista frågan.

Peter säger: Hej! Hur allvarligt är det här hotet? Tidsperspektiv? Ska vi vara rädda? Våra barn eller våra barnbarn?

Sten Bergström säger: Vi kommer få uppleva detta och frågan är om vi inte redan upplever det. Man behöver inte vara skräckslagen men ta det på stort allvar och vara beredd på att anpassa sin livsstil till dessa nya förutsättningarna. Det gäller definitivt våra barn och barnbarn.

Moderator säger: Tack Sten och alla läsare som chattat.

Följ ämnen i artikeln