Stefan Löfven vägrade svara

Publicerad 2014-09-03

Partiledarna fick frågan om Sverige ska bygga nya kärnkraftsreaktorer.

Stefan Löfven (S) svarade - med att inte svara alls.

– Konstigt att man inte vet vad man som parti tycker om hur energisystemet ska se ut i Sverige efter att de gamla reaktorerna är utfasade, säger Åsa Romson (MP).

Partiledarna fick hålla upp en röd eller grön lapp på frågan om Sverige ska bygga nya kärnkraftsreaktorer.

Alla svarade - förutom Stefan Löfven som vägrade hålla upp en lapp.

– Debatten är så otroligt förenklad, sa S-ledaren under Expressens partiledardebatt.

– Vi vet inte hur energibalansen ser ut i Sverige 2030, 2040, fortsatte han.

Centerledaren Annie Lööf kontrade med att säga:

– Det vet vi visst, jag kan skicka det till dig.

Miljöpartiet: Konstigt

Efter sändningen var Miljöpartiets språkrör Åsa Romson förvånad.

– Konstigt att man inte vet vad man som parti tycker om hur energisystemet ska se ut i Sverige efter att de gamla reaktorerna är utfasade. Jag har läst Socialdemokraternas kongressbeslut och där står det att S vill avskaffa kärnkraften, för mig betyder det att man inte bygger nya reaktorer, sa hon till Aftonbladet.

Stefan Löfven höll fast vid sin princip.

– Det blir inte riktigt intellektuellt att diskutera ett enda energislag innan vi har klart en överenskommelse om vad energibehovet är.

Det handlade inte om taktik för att få ordet mer?

– Nej. Det var ju på en snabb fråga. Energifrågan behöver diskuteras mycket mer. I en socialdemokratisk ledd regering kommer vi se till att vi har säker tillgång till energi till konkurenskraftiga priser. Det blir fattigt att bara diskutera ett energislag.

Expert: Man kan veta hyfsat väl

Lars J Nilsson, professor i miljö och energisystem vid Lunds universitet, håller inte med om Löfvens argument att man inte kan veta hur energibalansen kommer se ut.

– Man kan veta hyfsat väl hur det kommer att se ut 2030. Dessutom kan man i viss utsträckning politiskt styra hur det blir, säger han.

Behövs kärnkraften 2030?

– Sverige kan klara sin elförsörjning utan kärnkraft. Det handlar om att ersätta det med annat. De senaste åren har vi exporterat stora mängder el varje år. Vi producerar mer än vad vi använder.

Varför är det en så laddad politisk fråga?

– Det är en svår politisk fråga eftersom det är många inom respektive parti som inte är överens. Många socialdemokrater tycker inte att det är lämpligt att vi bygger nya reaktorer. Andra har en stark bild att vi måste ha kärnkraft.

ANNONS