Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Stefan Löfvens utspel kritiseras av FI och MP

Uppdaterad 2014-06-13 | Publicerad 2014-06-12

MALMÖ. Stefan Löfven lade ut sin jämställdhetsplan för första året i regeringsställning.

Men flera besked får hård kritik av Miljöpartiet och även Feministiskt Initiativ.

– Han fortsätter att vara extremt vag i flera frågor, säger språkröret Åsa Romson.

På det feministiska mötet Nordiskt Forum i Malmö presenterade Stefan Löfven (S) i dag 15 punkter på jämställdhetsområdet. De vill han genomföra under första året i regeringsställning. Men på två punkter fick han omgående kritik av MP, den tänkta regeringspartnern.

Om föräldraförsäkringen sa Löfven att steg ska tas under nästa mandatperiod mot ett mer jämställt uttag. Men han vill inte ännu låsa sig i om det innebär en tredje pappamånad eller inte. MP:s språkrör Åsa Romson tycker beskedet är alldeles för vagt.

– Vi tror att en tredelning av försäkringen är nästa steg. Flera borgerliga politiker säger också att det åtminstone behövs en tredje pappamånad. Men S klarar inte av att säga det, säger hon.

Vill gå fram fortare

I frågan om kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser meddelade Löfven att han vill invänta bolagsstämmorna 2015. Om det inte sker en markant förbättring till dess blir det lagstiftning. Men även här tycker MP att S är för fega.

– Ska man ha en feministisk regering måste man peka direkt på att det kommer behövas en lag. Vi ser det som en naturlig del när det bildas en ny regering, säger Romson.

Hon säger dock att det är bra att S vill vara en del av en regering som tar steg framåt på jämställdhetsområdet och att många av förslagen på Löfvens lista är mycket bra.

Schyman: "De är så fega"

Även Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt Initiativ, är mycket kritisk till Löfvens besked i dag - framför allt mot det hon ser som feghet när det gäller lagstiftat kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser. Det är något som FI går till val på. Kritiken riktar hon både mot S och den borgerliga regeringen.

– De är så rädda att utmana näringslivet. Det är plågsamt att se hur de kryper. Det finns hur mycket utredningar som helst som visar på att blandat är bättre i styrelser. Det ger större rekryteringsunderlag, högre utbildningsnivå, större kreativitet i styrelserna och bättre lönsamhet, säger hon.

Schyman menar att det som pågår i dag inte är "rationellt".

– Det är en patriarkal kvotering vi borde ha avskaffat för länge sedan, säger hon.

Följ ämnen i artikeln