Stefan Löfvens löften om jämställdheten
Publicerad 2014-06-12
MALMÖ. Efter Feministiskt Initiativs framgångar försöker Socialdemokraterna flytta fram sina positioner inom jämställdhetspolitiken.
I dag presenterade Stefan Löfven ett handlingsprogram för vad man lovar göra på området det första året i regeringsställning.
Men i frågorna om föräldraförsäkringen och kvotering i bolagsstyrelser vill han ännu inte sätta ned foten.
I dag inleddes Nordiskt Forum i Malmö, som arrangeras av den nordiska kvinnolobbyn. Under våren har de feministiska frågorna flyttats högt upp på den politiska dagordningen och i EU-valet knep Feministiskt Initiativ ett mandat i parlamentet.
En stor mängd svenska toppolitiker gör framträdanden på mötet, som kallas för ett "feministiskt Almedalen". En av dem är S-ledaren Stefan Löfven som i idag talade på temat "feminism in labour". Men innan det presenterade han en jämställdhetspolitisk handlingsplan med 15 punkter. Tanken är att allt ska genomföras under det första regeringsåret om det blir en S-ledd regering efter valet.
Fått kritik av LO-förbund under våren
Förslagen, som bland annat handlar om årliga lönekartläggningar och ett avskaffande av vårdnadsbidraget, är inte nya - men det är löftet att allt ska vara genomfört efter ett år i regeringsställning.
Löfven har under våren kritiserats hårt av flera kvinnodominerade LO-förbund, som krävde att Socialdemokraterna ska uppfylla sitt gamla löfte om rätt till heltid inom den offentligt finansierade välfärden. Efter kritiken meddelade S-ledaren att så blir fallet - via kollektivavtal. Om S når en majoritet i Sveriges kommuner- och landsting, så kommer de att skriva in rätt till heltid i avtalen.
Förslaget fanns även med i dagens handlingsprogram. S hoppas också att dessa avtal ska påverka även branscher i den privata sektorn att teckna liknande avtal. Om en sådan utveckling inte sker kommer man under nästa mandatperiod att överväga lagstiftning om rätt till heltid även där.
– Om man visar ett föredöme att det går att genomföra i en sektor, så ökar pressen på andra parter där man har de här problemen att göra likadant, säger Löfven.
Lönekartläggningar ska göras varje år
Kravet på lönekartläggningar varje år i företag med mer än tio anställda har fått kritik för att innebära mer regelkrångel för små företag. Men Löfven köper inte den bilden.
– Jämställdhet är inte regelkrångel. Man kan fundera på hur arbetsmarknadens parter kan hjälpa små företag. När jag var ordförande i IF Metall utvecklade de centrala parterna verktyg för det. Det behöver inte vara krångligt och vi ska fundera på hur man kan få hjälp att göra det, säger han.
På S-kongressen förra året beslutade S att man under nästa mandatperiod ska verka för ett mer jämställt uttag i föräldraförsäkringen. Men Löfven har fortfarande inte bestämt sig för hur detta ska ske.
– Vi måste komma till makten först. Men vi ser flera alternativ. Den nuvarande jämställdhetsbonusen fungerar inte. Då kan man se att det antingen kan finnas andra sådana verktyg som fungerar, eller så är det så att vi måste knyta fler månader till den ena föräldern.
Men varför måste du sitta i regeringsställning för att sätta ned foten i frågan?
– Man måste ha en utredningskapacitet som vi inte har i dag för att kunna titta på vad det finns för möjligheter. Finns det inga andra möjligheter viker vi fler månader.
Även i frågan om kvotering i bolagsstyrelserna ger Löfven inget konkret besked ännu. Han säger att en S-ledd regering ska utvärdera utvecklingen efter bolagsstämmorna 2015. Om inte den kvinnliga representationen ökar markant är man efter det beredd att lagstifta.
Stefan Löfven sa också att förslagen har full finansiering, bland annat genom att den halverade restaurangmomsen ska slopas.