Hans barn ville spela krigsspel – tog med dem till Västbanken

Publicerad 2014-08-20

Hans dataspelande söner ville ha det senaste krigsspelet "Call of Duty".

Då ställde pappan Carl-Magnus Helgegren ett motkrav: Åk med till Västbanken – och upplev ett riktigt krig.

Pappan och frilansjournalisten Carl-Magnus Helgegren, 34, har blivit världskänd.

Medier över hela världen har nappat på historien om svensken som tog sina söner, 10 och 11 år gamla, till Israel och Palestina för att lära dem om krigets verklighet.

Magasinet Filter var först med att berätta storyn som sedan plockats upp av bland andra Huffington Post, The Guardian och BBC.

– I förra veckan var vi med direktsänt i australiensisk morgon-tv, jag trodde aldrig att det här skulle få sådan uppmärksamhet, säger han.

Från Luleå till Västbanken

Idén föddes när sönerna Frank och Leo satt vid köksbordet hemma i Luleå och tjatade om att få spela det nya datorspelet ”Call of Duty - Ghost”, ett krigsspel med rekommenderad åldersgräns på 16 år i Sverige.

Men pappa Carl-Magnus kom med ett förslag.

– Då sa jag, om ni vill spela de här spelen så gör vi en deal. Ni åker med mig någonstans i världen där det har varit krig och pratar med folk som upplevt krig. När ni kommer hem får ni välja vilket spel ni vill.

Och så blev det.

Den 13 april landade familjen på Ben Gurions flyplats i Israel. Den tio dagar långa resan fortsatte sedan från Jerusalem, Västbanken, via flyktinglägret i Shuafat till Betlehem och sedan upp till Golanhöjderna vid gränsen till Syrien.

Leo och Frank träffade flyktingar, pratade med soldater, klättrade upp för stridsvagnar och kände på M16-automatkarbiner – samma vapenmodeller som används i dataspelet ”Call of Duty”.

”Världens sämsta pappa”

Reaktionerna i Sverige har varit starka. Inte minst på sociala medier där Carl-Magnus Helgegren både hyllats och kritiserats för sitt föräldraskap. Han har bland annat kallats för ”världens sämsta pappa”.

– De finns de som tror att jag utsatt mina barn för fara och traumatiserat dem. På Twitter har jag kallats för världens mest ”pompösa förälder” och kallad för idiot. Jag tror det handlar om okunskap och folk med en alldeles för liten världsbild.

Målet med Mellanöstern-resan var aldrig att förbjuda sönerna att spela våldsamma dataspel, förklarar Carl-Magnus Helgegren.

–  Jag ville att de skulle träffa människor som påverkats av krig. Krig är inte bara människor som skjuts till döds i en krigszon; det handlar om människors vardag; jobb, brist på vatten, murar, taggtråd, minfält med mera.

Varför tror du att resan till Mellanöstern fått så stort genomslag?

– Jag tror det är ett problem för många föräldrar. Man är osäker på de våldsamma datorspelen och vet inte riktigt hur man ska tackla problemet. Plötsligt kommer en snubbe från norra Sverige och tar sina barn till en före detta krigszon, som nu ju faktiskt är en krigszon. Därför blir det mer aktuellt.

Hade du åkt med dina barn idag?

– Nej, det hade jag inte. Jag vill lära mina barn de negativa effekterna av krig och inte att de ska få en missil i huvudet.