Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ett steg närmare botemedel mot Mers-viruset

Uppdaterad 2014-05-30 | Publicerad 2014-05-29

Mersviruset har skördat över 140 människoliv.

Hur smittan sprids är fortfarande en gåta - men nu kan svenska forskare ha hittat ett botemedel.

– Det som är roligast är att vi har hittat virusets akilleshäl, säger Tomas Bergström, en av forskarna.

Mers beskrivs som en farligare, men mindre smittsam, kusin till virussjukdomen sars, som ledde till runt 800 dödsfall i Asien 2003.

Båda smittorna orsakas av det så kallade coronaviruset - och nära var tredje smittad har avlidit.

De senaste två åren har fler än 500 personer i Saudiarabien smittats av mers.

Drygt 140 personer har hittills dött i Saudiarabien, där viruset först upptäcktes.

Hur smittan sprids är fortfarande oklart, men många av de insjuknade hade varit i kontakt med kameler och myndigheterna misstänker därför att djuret kan vara smittbärare.

Hittat "akilleshäl"

Nu har forskare på Sahlgrenska akademin tillsammans med forskare i Schweiz tagit det första steget mot ett effektivt läkemedel, skriver TT.

Ämnet K22 har visat sig hämma viruset - utan att ta död på cellerna.

– Det som är roligast är att vi har hittat virusets akilleshäl, alla virus har en men det är sällan samma mekanism, säger Tomas Bergström, en av forskarna vid Sahlgrenska akademin, till TT.

Forskningsarbetet har pågått i fem år och förhoppningen är att den nya upptäckten ska leda till en medicin som botar alla luftvägsinfektioner som orsakas av coronaviruset.

Sverige förberett

I början av maj kallade Världshälsoorganisationen, WHO, till ett krismöte med anledning av smittan. Hittills har inga sjukdomsfall rapporterats i Sverige - men beredskap finns, enligt Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar.

– Socialstyrelsen har skickat ut en rekommendation för att smittan inte ska spridas vidare. De drabbade hamnar ju oftast på infektionsklinik och där är de förberedda, har han tidigare sagt till Aftonbladet.