Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Han slänger ut jaktlaget

Uppdaterad 2012-06-18 | Publicerad 2012-06-17

”Zlatan får lägga ner miljoner på advokater – vi tänker inte ge oss”

Zlatans ö-affär riskerar att blåsas av i slutminuten.

Orsaken – en konflikt med öns jaktlag.

– Vi är grundlurade och vägrar ge upp jakträttig­heterna, säger de sju ­jägarna som påbörjat en ­juridisk process.

För en vecka sedan avslöjade Aftonbladet att EM-stjärnan Zlatan Ibrahimovic köper Dävensö, en liten men jaktrik ö mitt i Mälaren. Säljaren är en kvinna som äger merparten av ön, med ett taxeringsvärde närmare 22 miljoner kronor.

Men några avtal återstår att lösa innan Zlatan kan tillträda enligt planen 1 juli.

Konflikten rör de åtråvärda jakträttigheterna som är styckade i mars–december respektive januari–februari.

De senaste 14 åren har erfarna Dävensö jaktlag arrenderat den långa jakten av ägarens markförvaltare, Skogssällskapet. Till en ­löpande årsavgift på 80 000 kronor har de skött om djurbeståndet och ombesörjt utfodring av cirka 40 ton foder per år.

– Vi har haft fyra man på ön tre dagar i veckan året runt för att ta hand om djuren och 90 hektar åker, säger en av jägarna till Aftonbladet.

Det var jaktlaget självt som i februari tog kontakt med Zlatan, sedan de hört att Dävensö var till salu.

– Vissa av oss har jagat ihop i 40–50 år, det är en livsstil och högt värderad gemenskap som vi ville fortsätta med.

Provjagade på ön

Tanken var att hitta en ­finansiär som värnade om både jakt och fortsatt samarbete. Jaktlaget visste att fotbollsspelaren tittat efter jaktmark i trakten och tog kontakt.

– Planen var att servera affären för både säljaren och Zlatan och själva få fortsätta jaga på ön, mot att vi fortsatte sköta underhållet.

Efter några månader hade Zlatan blivit övertygad och åkte till Dävensö, enligt ­Aftonbladets uppgifter. Vid två tillfällen, i april respektive maj, blev fotbollsspelaren, hans ombud Gustav Kukacka samt hans privat­pilot rundvisade och fick provjaga vildsvin.

– För att vara nybörjare visade Zlatan enormt intresse och var både ödmjuk och självkritisk.

Enligt kommunikation som Aftonbladet tagit del av välkomnade Zlatan via sina ombud upplägget – och jaktlaget firade så sent som förra veckan att fotbollsstjärnan köpt ön.

Det enda som återstod att lösa var jakträttigheterna för januari–februari som tillhörde förrförra ö-ägaren, men som Zlatan, enligt uppgift, räknat med att köpa ut.

”Känns utstuderat”

Men häromdagen fick jaktlaget en kalldusch.

– Plötsligt meddelade mellanhanden att Zlatan ”gjort en kovändning” och ville ha bort oss från ön före 1 juli, med tre veckors varsel.

Jaktlaget samlades i onsdags kväll för ett krismöte.

– Det känns som att man först utnyttjat vår välvilja och sedan sviker oss, helt­ ­utan affärsmoral. Det korta varslet känns utstuderat, ­säger en jägare.

En annan lagmedlem, med närmare 50 års jakt­erfarenhet, är ännu mer uppgiven.

– Under alla år har vår intention varit att göra det bästa av jakten på ön som har en unik hjortstam. Förhoppningen var att det skulle fortsätta.

De sju jägarna tänker nu driva ärendet rättsligt.

– Zlatan får nog lägga ner miljoner på advokater för vi tänker inte ge oss, säger de och hänvisar till att nästa års jakträttsavgift är betalad.

Skogssällskapet har i ­efterhand meddelat att fakturan skickats av misstag och att arrendet är avslutat. Men det är oväsentligt, ­enligt jaktlaget.

Hoppas på Zlatan

– Vi förbereder via advokat en stämning mot Skogssällskapet. Våra pengar är på deras konto så vi anser att vi äger jakträttigheterna ett år till.

Jerker Laufors, konsult åt Skogssällskapet och ägarens undertecknare, vill ­inte kommentera tvisten.

– Det här vill jag inte prata om, säger han.

Zlatans ombud Gustav Kukacka bekräftade förra veckan att några avtal återstår att lösa. När Afton­bladet ringer upp är han förtegen.

Jag har uppgifter om en tvist om jakträttigheterna och att öns jaktlag känner sig överkörda.

– Nej, det är inget jag känner till.

Du har, enligt uppgift, kontinuerligt meddelat jaktlaget att de sitter ­säkert.

– Det är absolut ingenting jag känner till.

Kommer Zlatan att till­träda 1 juli?

– Det är inte klart. Jag har inget att säga i frågan.

Dävensö jaktlag hoppas fortfarande att deras första intryck av EM-stjärnan stämmer.

– I bästa fall har hans mellanhänder agerat på egen hand efter egen agenda. När EM är över är det möjligt att Zlatan säger: ”Vad har ni gjort? Det är klart att grabbarna ska fortsätta jaga”.

Jaktlaget köpte nyligen nya spridare för foderutfodring och en av jägarna byggde i veckan två nya jakttorn på ön. På bästa position inför höstjakten.

– Tanken var att Zlatan skulle få sitta där.

Jan Guillou.

Guillou dömde ut stjärnan

November 2010: Tar jägar­examen. Sommaren 2011: Åker på jaktsafari i Sydafrika med hustrun Helena. Bjuder lagkamraterna på grillat, egenskjutet, vildsvin i Malmö. Oktober 2011: Jan Guillou kallar Zlatans jaktintresse för pinsamt. November 2011: Deltar i älgjakten i Jämtland. Februari 2012: Köper en jaktstuga i Årefjällen. Juni 2012: Aftonbladet avslöjar Zlatans köp av Mälarön Dävensö. Bråk uppstår om jakträttigheterna på ­Dävensö.