Miljonfuskarnas försvar: Blåsten

Uppdaterad 2012-06-27 | Publicerad 2012-06-20

Västeråspar åtalas för försäkringsbedrägeri

Här steker den 39-åriga ”förlamade” kvinnan hamburgare i familjens gatukök – samtidigt fick maken miljonbelopp för att ta hand om henne.

Nu försvarar paret sig mot bedrägeriåtalet i rätten:

”Det är blåsten som gör att det ser ut som jag rör mig”.

Under sex år lurade paret från Västerås till sig mångmiljonbelopp från Försäkringskassan, misstänker åklagaren. Sedan 2005 har kvinnan uppgett att hon varit så handikappad att hon behövt assistans på heltid.

Makarna ska ha sagt att hon inte kan laga mat, klä av- och på sig, gå på toaletten eller utföra andra vardagliga aktiviteter. I perioder ska hon dessutom tvingats vara rullstolsburen.

Fem miljoner kronor

Sedan 2005 har maken varit hennes personliga assistent och sammanlagt fått ut drygt fem miljoner kronor i ersättning från Försäkringskassan, enligt åtalet som rör grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Samtidigt har polisens spanare filmat kvinnan när de köper hamburgare av henne i familjens gatukök. I samband med rättegången som startade i fredags kom fler bilder på kvinnan då hon till synes rör sig obehindrat.

Bland annat bilder då kvinnan har gått på stan med barnvagn, lyft barn och dansat på ett bröllop. Och åklagaren menar att kvinnan klarat av att leva ett normalt liv.

Förklaringen: Stod stilla

Under förhandlingarna i tingsrätten ger makarna sin förklaring till bland annat dansbilden:

– Hon har aldrig kunnat dansa. Kortet är taget vid någon bröllopsfest där hon ställde sig så, hon stod stilla, säger maken enligt Västmanlandsläns Tidning.

Under rättegången sitter kvinnan i en speciell stol anpassad för hennes höftfel, på frågan om bilderna där det ser ut som hon rör sig svarar 39-åringen:

– Det blåste hårt där.

Under förhandlingarna har det också framkommit att kvinnan ansökt om körkortstillstånd, där har hon skrivit att hon har olika långa ben men att hon inte ”har svårt att ta sig fram på något sätt”, skriver VLT.

Nekar till brott

Något hon förklarar med att hon så gärna vill ha körkortet.

Under rättegången har också framkommit att kvinnan inte äter några smärtstillande tabletter och bara suttit i rullstolen några få gånger de senaste åren, bland annat då makarna träffade sin familjeläkare.

Både mannen och kvinnan nekar till brott och anser att de har haft rätt till ersättningen. Om paret fälls väntar, förutom miljonskadeståndet, sannolikt fängelse. Rättegången fortsätter i morgon.

De har bluffat F-kassan

”RULLSTOLSMANNEN”

 47-åringen behövde hjälp dygnet runt och var i så dåligt skick att han inte ens kunde sköta en elrullstol. Samtidigt visar polisens bilder hur han renoverat sitt hus, jobbat i trädgården och åkt på semesterresor – helt obehindrat.

 Och han har klarat fem månader i häkte utan hjälp. I oktober åtalades han för att ha lurat till sig 13,6 miljoner kronor.

– Han är i vart fall vid så pass god vigör att han kan ta hand om sig själv och leva ett fullvärdigt liv, sa kammaråklagare Eva Kokkonen till Aftonbladet.

 47-åringen dömdes i december till fyra års fängelse och till att betala över 13 miljoner kronor i skadestånd.

”PINGISMANNEN”

 Den då 32-årige mannen från Halmstad misstänks 2010 ha bluffat till sig 5 miljoner kronor – genom att han spelat gravt cp-skadad. Polisen slår fast att mannen är handikappad, men inte alls i den grad han uppgett. Vid en röntgen hittades till exempel ingen skada på hjärnan. Mannen har också setts delta i en bordtennisturnering, till synes utan besvär.

– En duktig skådespelare, sa Karl-Arne Ockell vid Hallandspolisen till Aftonbladet.

 Fem av hans assistenter anhölls också, en av dem i sin frånvaro eftersom hon var utomlands. Där har hon också befunnit sig under perioder då hon har uppgetts vårda 32-åringen.

 32-åringen dömdes 2010 till tre års fängelse och ska betala tillbaka 4,7 miljoner till Försäkringskassan.

”KANINMANNEN”

 En 33-årig man påstod att han var rullstolsburen och fick tre miljoner kronor till assistenter av Försäkringskassan. De anställda var enligt myndigheten personer i hans närhet. Efter fyra år avslöjades bluffen – när polisen kom över bilder där mannen dansar med Lisebergskaninen.

Läkare kunde heller inte hitta någon orsak till att han inte skulle kunna gå.

– Han kan stå, gå, hoppa och dansa, sa Catharina Andersson, områdeschef på Försäkringskassan i Halmstad till Hallandsposten på nätet.

Bilderna hittades vid en husrann­sakan efter att mannen polisanmälts för misshandel och olaga frihetsberövande. Mannen dömdes till tre års fängelse.