Avslöjades av spanare

Publicerad 2011-11-09

Fejkförlamad misstänks ha lurat till sig 5 miljoner

SÅLDE HAMBURGARE Åklagarens starkaste bevis mot den 38-åriga kvinnan är filmer som visar hur hon rör sig obehindrat i gatuköket och säljer hamburgare till spanarna som avslöjade bluffen.

Den 38-åriga kvinnan behövde sin make som assistent på heltid – hon kunde varken klä sig, gå på toa eller laga mat själv.

Samtidigt stekte hon hamburgare i ett gatukök.

Nu misstänks paret ha bluffat till sig fem miljoner kronor av Försäkringskassan.

Under sex år lurade paret från Västerås till sig mångmiljonbelopp från Försäkringskassan, misstänker åklagaren. Sedan 2005 har kvinnan uppgett att hon varit så pass handikappad att hon behövt assistans på heltid.

Enligt henne själv kunde hon inte laga mat, klä av- och på sig, gå på toaletten eller utföra andra basala aktiviteter. Under perioder ska hon ha tvingats vara rullstolsburen på grund av sitt handikapp.

Kvinnans jämnårige make misstänks ha varit hennes kumpan. Sedan 2005 har han varit hennes personliga assistent och sammanlagt fått ut drygt fem miljoner kronor i ersättning från Försäkringskassan.

– Det har varit hans huvudsakliga inkomst, säger chefsåklagare Bengt Kulin.

Beviset: filmerna

Men kvinnan var inte förlamad.

Samtidigt som paret lyfte miljonbelopp jobbade den 38-åriga trebarnsmamman i ett gatukök och sålde hamburgare. Hon avslöjades av spanare som hade gatuköket under uppsikt.

– Spanarna som filmade henne handlade hamburgare av henne. Det som vi även kunnat klarlägga genom spaning, förutom att hon arbetat, är att kvinnan kunnat gå på stan samt lyfta sina barn, säger Bengt Kulin.

På filmerna ses hon röra sig obehindrat i gatuköket där hon ibland jobbar extra. Det är ett av åklagarens starkaste bevis för att kvinnan inte är sjuk som hon påstår.

Paret förnekar brott

– Det är underligt att det kunnat pågå under så många år, det är ju intyg från läkare som ligger till grund för besluten från Försäkringskassan, säger Bengt Kulin.

Paret anhölls i går för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. Aftonbladet har varit i kontakt med deras försvarare som uppger att de i nuläget inte kan säga mer än att paret förnekar brott.

– De har inte gjort något fel över huvud taget enligt mannen, säger hans advokat Hans Greijer.

Återkrav på 354 miljoner

2009 gjorde Försäkringskassan återkrav på 354 miljoner kronor som betalats ut till människor som enligt myndigheten inte haft rätt till pengarna. 2010 låg siffran på 320 miljoner.

– Det är inte Försäkringskassan som det drabbar, det är hela samhället och deras medmänniskor de lurar, säger Tomas Höglund, enhetschef för kontrollfrågor på Försäkringskassan till Aftonbladet.

Paret i Västerås är bara ett av de fall som uppmärksammats för misstänkt bedrägeri med assistansersättning. Och det är något som Försäkringskassan nu prioriterar, enligt Tomas Höglund.

– Vi kommer nog att få se fler sådana här fall. Det beror på att vi nu utvecklat effektivare metoder och blivit bättre på att upptäcka felaktigheter.

Riskerar fängelse

Mörkertalet över oupptäckta bedrägerier bedöms vara på 3,5 procent av alla Försäkringskassan utbetalningar. För assistansersättning är andelen högre än så.

– Det man är rädd för är att de som verkligen behöver hjälp ska drabbas när folk fuskar så här, säger chefsåklagare Bengt Kulin.

Den som döms för grovt bedrägeri riskerar fängelse på minst sex månader och högst sex år. Det är ännu inte klart när åtal kommer att väckas. Förhören med paret fortsätter i dag.

De har bluffat F-kassan

”RULLSTOLSMANNEN”

 47-åringen behövde hjälp dygnet runt och var i så dåligt skick att han inte ens kunde sköta en elrullstol. Samtidigt visar polisens bilder hur han renoverat sitt hus, jobbat i trädgården och åkt på semesterresor – helt obehindrat.

 Och han har klarat fem månader i häkte utan hjälp. I oktober åtalades han för att ha lurat till sig 13,6 miljoner kronor.

– Han är i vart fall vid så pass god vigör att han kan ta hand om sig själv och leva ett fullvärdigt liv, sa kammaråklagare Eva Kokkonen till Aftonbladet.

 47-åringen dömdes i december till fyra års fängelse och till att betala över 13 miljoner kronor i skadestånd.

”PINGISMANNEN”

 Den då 32-årige mannen från Halmstad misstänks 2010 ha bluffat till sig 5 miljoner kronor – genom att han spelat gravt cp-skadad. Polisen slår fast att mannen är handikappad, men inte alls i den grad han uppgett. Vid en röntgen hittades till exempel ingen skada på hjärnan. Mannen har också setts delta i en bordtennisturnering, till synes utan besvär.

– En duktig skådespelare, sa Karl-Arne Ockell vid Hallandspolisen till Aftonbladet.

 Fem av hans assistenter anhölls också, en av dem i sin frånvaro eftersom hon var utomlands. Där har hon också befunnit sig under perioder då hon har uppgetts vårda 32-åringen.

 32-åringen dömdes 2010 till tre års fängelse och ska betala tillbaka 4,7 miljoner till Försäkringskassan.

”KANINMANNEN”

 En 33-årig man påstod att han var rullstolsburen och fick tre miljoner kronor till assistenter av Försäkringskassan. De anställda var enligt myndigheten personer i hans närhet. Efter fyra år avslöjades bluffen – när polisen kom över bilder där mannen dansar med Lisebergskaninen.

Läkare kunde heller inte hitta någon orsak till att han inte skulle kunna gå.

– Han kan stå, gå, hoppa och dansa, sa Catharina Andersson, områdeschef på Försäkringskassan i Halmstad till Hallandsposten på nätet.

Bilderna hittades vid en husrann­sakan efter att mannen polisanmälts för misshandel och olaga frihetsberövande. Mannen dömdes till tre års fängelse.

ANNONS