Svensk försvunnen på isländsk glaciär

Uppdaterad 2011-11-12 | Publicerad 2011-11-11

Frusen och vilsen ringde han larmcentralen

Glaciären Myrdalsjökull på södra Island.

En svensk turist är försvunnen på södra Island.

Sökandet pågår efter svensken som tros befinna sig på Solheimajökull, en del av glaciären Myrdalsjökul.

Mörker, dimma och dåligt väder har försvårat räddningsarbetet.

– Detta är ett mycket svåra förhållanden, konstaterar Kristinn Ólafsson som är insatsledare vid räddningstjänsten till den isländska tidningen mbl.is.

En ung svensk turist har varit försvunnen på södra Island sedan i onsdags kväll.

Sökandet efter honom pågår för fullt och leds av polisen i Hvolsvöllur.

– Vi försöker hitta honom och använder en helikopter i det arbetet, säger Adolf Arnason vid polisen i Hvolsvöllur.

Sökandet försvåras dock på grund av de många sprickor som finns i glaciären.

– Det är många och väldigt djupa sprickor, säger Kristinn Ólafsson som är insatsledare vid räddningstjänsten till den isländska tidningen Morgunbladid.

Vilsen och frusen

Arbetet med att söka efter svensken inleddes direkt, efter att han i onsdags vid 23-tiden lyckades kontakta larmcentralen.

Mannen uppgav då att han var rädd, utmattad och frusen. Han visste inte riktigt var han befann sig. Telefonförbindelsen var dåligt och troligtvis hade mannen försökt nå larmcentralen ett antal gånger innan han till slut lyckades.

– Han sa att han var fast på glaciären. Han var vilsen och ringde för att få hjälp, berättar Adolf Arnason.

Hittat bilen

Först letade man på fel ställe efter svensken. Man fick en position, baserat på en sändare i närheten av Skógar. Den informationen tydde på att han befann sig på någon av glaciärernas södra sida, enligt Landsbjörg.

Först åtskilliga timmar senare påträffades hans hyrbil. Räddningsstyrkan koncentrerade då sökandet kring den platsen och man tror att han befinner sig på Solheimajökull, en del av glaciären Myrdalsjökul på södra Island.

Ungefär 80 personer deltar i sökandet idag.

”Förfärliga slagregn”

Mörkret har också varit en försvårande omständighet och i morse även dimman. Sikten har stundtals bara varit 15 meter.

– Det är som att leta efter en nål i en höstack, har Svanur Saevar Lárusson vid ICE-SAR beskrivit situationen.

Dessutom väntas vädret bli mycket värre med starka vindar under dagen.

– Det är förfärliga slagregn. Det här kräver mycket av manskapet. De måste veta vad de håller på med. De använder sig av stegjärn och isyxor. Manskapet måste vara mycket försiktiga eftersom detta är mycket farligt arbete, säger Kristinn Ólafsson.

Specialtält

Det utmattade manskapet har möjlighet att söka skydd ett speciellt skyddstält, när väderförhållanden blir för stränga. Det har aldrig använts tidigare.

På grund av de extrema förhållanden på platsen, är det bara de mest erfarna fjällräddarna som deltar i arbetet. De har kallats in från hela landet.

– Det har varit väldigt dåligt väder. Mycket blåsigt och vädret kommer bli sämre. Dagtid är temperaturen kanske plus fem grader men det blir mycket kallare på kvällen, konstaterar Arnason.

De hårda vindarna ökar dock dramatiskt vindens kyleffekt och försämrar förutsättningarna för såväl svensken som räddningspersonalen.

– Sökandet kommer fortsätta åtminstone helgen ut, säger Arnason.

UD bekräftar

Adolf Arnason berättar att svensken, som sedan flera år tillbaka lever i Storbritannien, reste ensam till Island på semester.

– Jag tror han befann sig på glaciären för att uppleva landskapet och fotografera.

Svenska UD känner till att en svensk är försvunnen på Island.

– Vi har fått den informationen, men är inte inkopplade på fallet. När det gäller en svensk medborgare som befinner sig i Norden och behöver hjälp, hänvisar vi till vårt nordiska samarbete och polismyndigheten i det landet, säger André Mkandawire vid UD till Aftonbladet.

Här försvann
svensken