CSN drar åt snara kring skolkarna

Publicerad 2011-11-22

Fler kan förlora studiebidraget

Skolkökning Från årsskiftet ska gymnasieskolorna skolkrapportera sina elever till CSN när den olovliga frånvaron är "mer än några timmar" och sker vid upprepade tillfällen.

Skolkare får passa sig.

Nu skärper CSN kraven på närvaro i skolan.

Fler gymnasieelever kan bli av med studiebidraget.

Sedan 2003 ska skolorna rapportera skolkare när de varit borta 20 procent av tiden under en studieperiod.

Fler kan rapporteras

Nu stramas reglerna åt och gränsen tas bort.

Från årsskiftet ska gymnasieskolorna skolkrapportera sina elever till CSN när den olovliga frånvaron är "mer än några timmar" och sker vid upprepade tillfällen.

– Vi är beredda på att det kan komma ett ökat antal rapporter till oss, säger Christina Gellerbrant Hagberg, generaldirektör på CSN.

Skolorna ska bedöma

Hon tror inte att det kommer att bli ett problem att gymnasieskolorna själva ska göra gränsdragningen när riktlinjerna blir mer öppna.

– Skolan ska göra bedömningen om det inte bara handlar om ett tillfälligt beteende utan ett upprepat agerande. Det är skolorna som har bäst förutsättningar att göra bedömningen. Poängen är att man ska se till individen. Det är upp till skolan att agera tidigt, säger Christina Gellerbrant Hagberg.

Skolkare ska fångas upp tidigt

Hon hoppas att de nya reglerna leder till att skolkande elever fångas upp tidigt något som i längden kan leda till ett ändrat beteende hos dem.

Hur ska eleverna veta var gränsen går?

– Jag är övertygad om att elever har den dialogen med sina lärare och skolan. Det är i den miljön man får ta den dialogen, säger Christina Gellerbrant Hagberg.

Anledningen till att 20 procents-gränsen snart skrotas är ett avgörande i Överklagandenämnden för studiestöd (ÖKS) från i somras. Gränsen fick kritik och enligt avgörandet bör det inte finnas någon gräns över huvud taget.

Förra läsåret fick 16 200 elever på landets gymnasieskolor studiebidraget indraget på grund av skolk.

Skolkrapportering

Det här händer när skolan rapporterar en elev som skolkar till CSN:

CSN får in en rapport från skolan om att en elev skolkar.

CSN skickar ett brev till eleven eller vårdnadshavare och meddelar de uppgifter vi fått från skolan

Eleven eller vårdnadshavaren har sex dagar på sig att komma med synpunkter om de inte tycker att skolans uppgifter stämmer.

CSN fattar ett beslut och stoppar utbetalningen.

Om eleven kommer tillbaka till heltidsstudier, drar vi de eventuellt felaktiga utbetalningar som gått ut från de kommande utbetalningarna.
Om eleven inte kommer tillbaka till heltidsstudier återkräver vi de pengar som gått ut felaktigt. Då behöver skolan skicka in ett underlag som styrker den otillåtna frånvaron.

Källa: CSN

ANNONS