SD har lagen på sin sida

Publicerad 2014-04-07

Sverigedemokraterna fortsätter besöka arbetsplatser – trots att anställda protesterar.

Men en arbetsplats som lever på skattebetalarnas pengar måste välkomna SD – enligt lag.

– Släpper offentliga företag in ett parti så måste de släppa in alla. Det står i regeringsformen, säger Karl-Göran Algotsson, pensionerad universitetslektor i statsvetenskap.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är på en arbetsplatsturné i Sverige. Men flera anställda runt om i landet har protesterat mot att partiet ska komma på besök. Senaste protesten står flera brandmän i Malmö för, som inte tänker befinna sig på stationen när SD dyker upp.

Detta väcker frågan om en arbetsplats måste ta emot besök från ett folkvalt parti – eller i fall de kan avstå?

"Inget direkt lagligt stöd"

– Det finns inget direkt lagligt stöd för att ett parti ska få tillgång till en arbetsplats, utan det är arbetsgivaren som bestämmer. Men rör det sig om ett offentligt företag så måste arbetsgivaren iaktta saklighet och opartiskhet, säger Sören Öman, expert på integritetsskydd.

Det innebär att en offentlig arbetsgivare inte får säga nej till SD bara på grund av partiets åsikter – samtidigt som alla andra riksdagspartier är välkomna. Antingen får man välkomna alla folkvalda partier – eller inget.

– Det är inte sakligt av ett offentligt företag att ta hänsyn till vilka politiska åsikter som yttras på arbetsplatsen. Det strider mot yttrandefriheten, säger Sören Öman.

Stig-Björn Ljunggren, debattör och statsvetare, är inne på samma spår:

– En offentlig skattefinansierad arbetsplats har en plikt att ta in alla de partier som representerar skattebetalarna, säger han.

"Kan göra vad fan de vill"

Om ett parti däremot vill besöka ett privat företag – då är det andra regler som gäller.

– Ett privat företag är inte skattefinansierat och de kan göra precis vad fan de vill. De behöver inte ta in ett parti på besök, säger Stig-Björn Ljungren.

Brandmännen i Malmö har valt att i så stor mån som möjligt hålla sig borta från brandstationen under Åkessons besök, för att de inte vill träffa honom.

Något som är helt okej och lagligt.

Anställda får säga ifrån

– En anställd ska inte behöva skaka hand med Åkesson om personen inte vill. Däremot måste den anställda sköta sina arbetsuppgifter säger Stig-Björn Ljunggren och fortsätter:

–  Det har funnits fall med postbärare som vägrat dela ut valpropaganda för Sverigedemokraterna och så får man naturligtvis inte göra. Som anställd behöver man inte titta på när ett parti besöker ens arbetsplats, men man måste utföra sitt arbete.

ANNONS