176 saknas fortfarande efter lerlavinen

Publicerad 2014-03-27

Orangefärgade vimplar markerar var de döda ligger, delvis begravda i leran.

Men ännu har räddningsstyrkorna inte gett upp hoppet om att finna överlevande efter jordskredet i nordvästra USA.

Minst 24 personer är döda – 176 saknas fortfarande.

I kamp mot klockan, regnet och risken för nya skred kämpar hundratals räddningsarbetare för att hitta fler överlevande i lermassorna och bråten.

De använder allt från helikoptrar och grävmaskiner till sökhundar – och sina bara händer – för att undersöka hus och bilar som begravts i lerfloden.

– Det är som att ta sig fram i kvicksand, säger brandchefen Travis Hots.

Fem dygn har gått och de senaste dagarna har ingen mer hittats vid liv – ändå fortsätter det tunga sökandet.

– Vi har inte gett upp hoppet att det finns en möjlighet att vi kan hitta någon vid liv i en ficka någonstans, säger Bob Calkins, talesman för Washington State Patrol.

Enormt ras

Det var i lördags förmiddag som den skogsklädda bergssidan rasade ner över det lilla samhället Oso i staten Washington i nordvästra USA.

Det enorma raset, som uppskattas till 40 meter brett och 50 meter djupt, slet med sig träd och stenar och krossade allt i sin väg: hus, gårdar, bilar och vägar.

Det var över på några sekunder - sedan var husen i sluttningen ner mot, och även på andra sidan, floden Stillaguamishi borta.

Ed Hrivnak, andrepilot på den helikopter som var först på plats i Oso, säger att husen inte begravdes, ”de exploderade” när de träffades av lermassorna.

Hans helikopter räddade åtta personer, däribland en fyraårig pojke, som ensam lyckats ta sig ut ur familjens hus, där hans pappa och tre halvsyskon blev kvar.

Jacob Spillers, som pojken heter, satt fast i lera upp till knäna, så hårt att hans byxor åkte av när han drogs loss av helikoptern.

På sjukhuset återförenades han med sin mamma, som var på jobbet när lerfloden kom.

Flera döda - 176 saknas

16 personer har konstaterats döda, minst åtta kroppar till ligger fortfarande kvar, begravda i leran.

På listan över saknade står ännu 176 namn, men myndigheterna tror och hoppas fortfarande att många av dem befinner sig någon annanstans.

Bland de åtta skadade finns en sexmånaders baby, som tillhör de svårast skadade.

President Barack Obama förklarade i måndags katastroftillstånd i delstaten Washington från toppmötet i Haag.