Husköpet ogiltigt - tvingas betala säljarens skulder

Publicerad 2013-12-13

Mäklaren: Vi kan bara beklaga

Malin Eriksson fick efter tre månader reda på att hennes husköp kan vara ogiltigt.

Säljaren var satt i personlig konkurs – och hade stuckit med pengarna.

Nu kan Malin stå utan hus men med 1,6 miljoners lån.

– Det här är allt jag har, säger hon.

Förra hösten var Malin Eriksson, 37, nyseparerad och behövde någonstans att bo i Nykvarn i Stockholms län. Till en början hyrde hon en 57-årig mans avlidna pappas hus.

Förra året köpte hon radhusets tomträtt från dödsboet via Sparbankens Fastighetsbyrån. Till sin hjälp hade sonen ett juridiskt ombud. Han själv befann sig på Filippinerna där han bott sedan flera år tillbaka.

– Det var inga konstigheter. De var bara så stressade och ville att affären skulle gå snabbt. Jag tänkte att köper jag via en mäklare så har jag väl ingenting att oroa mig över, säger Malin Eriksson.

Ogiltlig försäljning

Tre månader senare fick hon en tjock lunta med papper i brevlådan från 57-åringens konkursförvaltare, Sune Kihlgren.

Enligt Kihlgren var köpet ogiltigt. 57-åringen hade inte rätt att sälja huset eftersom han var försatt i personlig konkurs trots att han var ensam arvinge.

– Det innebär att försäljningen inte finns. Den är ogiltig, säger Malins advokat Ulf Holmberg.

Konkursförvaltaren upptäckte misstaget när han skulle sälja fastigheten och ansöka om lagfarten hos inskrivningsmyndigheten.

När det här upptäcktes hade pengarna sedan länge förts över till 57-åringen, men inte till hans eget bankkonto.

– Det är hans frus konto. Det kontot har han tidigare använt för att tömma dödsboet på pengar, säger Sune Kihlgren.

Riskerar förlora huset

I en perfekt värld hade Malin Eriksson kunnat få tillbaka sina pengar. Om köparen bott i Sverige.

– Grundtanken är att säljaren ska få tillbaka sin egendom och köparen sina pengar. Men vi har inga möjligheter att få tillbaka pengarna från säljaren. Säljaren är väldigt svår att få tag på, säger Ulf Holmberg.

Nu riskerar Malin Eriksson att förlora huset och stå kvar med ett lån på 1,6 miljoner kronor.

– Det känns så himla fel. Jag är ensamstående med två barn. Det här är det jag har. Jag har ingenting annat, säger hon.

Men Fastighetsbyrån vill inte ta något ansvar:

– Det är säljarens ombud som har agerat och tydligen vetat om att den här personen är i personlig konkurs. Det finns ingen skyldighet eller möjlighet för mäklaren att kontrollera säljaren i sådana här fall. Vi kan bara beklaga och tycka att det är fruktansvärt för den här köparen, säger Johan Vesterberg, presschef.

Tyst från mäklaren

Nu prövas ärendet i Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd. Under tiden håller Fastighetsbyrån kvar på sitt mäklararvode på drygt 60 000 kronor för affären – för att hjälpa Malin.

– Vi vill kolla om det är ett giltigt köp. Vilket hade varit bäst för köparen. Nu visar det sig inte vara det och då ska vi betala tillbaka, säger Vesterberg.

Malin Eriksson får än så länge bo kvar i huset. Hon har i nuläget endast ett alternativ för att det ska kunna bli permanent. Betala av 57-åringens skulder på ungefär 500 000 kronor. Så blir huset hennes.

– Från mäklaren hör jag inte ett pip. Jag vet varken ut eller in, säger Eriksson.

Konkursförvaltaren vill ändå hjälpa henne.

– Mitt sistahandsalternativ är att sälja fastigheten. Det är förskräckligt att en ung människa blir så här hänsynslöst utnyttjad. Min preliminära bedömning är att det är kriminellt, säger Sune Kihlgren.

Han ska även polisanmäla 57-åringen och hans juridiska ombud. Malins advokat har redan lämnat in en stämningsansökan mot ombudet.