Lyser starkt som 3,2 miljoner solar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-17

Peony nebula star är en fascinerande skapelse

Här är stjärnan som lyser med samma styrka som 3,2 miljoner solar.

Den oerhört ljusstarka stjärnan, som fått namnet ”Pion-nebulosa-stjärnan”, tros vara den näst ljusstarkaste i vår galax Vintergatan.

– Pion-nebulosa-stjärnan är en fascinerande skapelse, säger forskaren Lidia Oskinova enligt Nasa.

Nasas Spitzer-teleskop och ett teleskop i Chile har lyckats uppskatta stjärnans ljusstyrka med mätningar av den infraröda strålningen, uppger Nasa.

”I galaxens centrum”

Mätningarna visar att sjärnan lyser med samma styrka som 3,2 miljoner solar – vilket gör ”Pion-nebulosa-stjärnan” till den näst ljusstarkaste kända stjärnan i Vintergatan, efter stjärnan Eta Carina, som lyser med 4,7 miljoner solars styrka.

Forskarna säger dock att mätningarna är osäkra och att det är möjligt att ”Pion-nebulosa-stjärnan” är ljusstarkare än Eta Carina.

– Den verkar vara den näst ljusstarkaste stjärnan vi känner till i galaxen, och den återfinns djupt i galaxens centrum. Den finns säkert andra stjärnor i vår galax som är lika ljusstarka, om inte ännu ljusstarkare, som är gömda för oss, säger Lidia Oskinova vid universitetet i Potsdam i Tyskland, som ledde observationsteamet, enligt Nasa.

”Kommer explodera”

”Pion-nebulosa-stjärnan” tros ha varit 150-200 gånger större än solen när den bildades, och uppskattas ha en diameter som är 100 gånger större än solens.

Stjärnan kommer till slut att explodera i en så kallad supernova, uppger Nasa.

– När den här stjärnan exploderar kommer den att förånga eventuella planeter i omlopp runt närliggande stjärnor. Längre bort från stjärnan kan explosionen till och med trigga andra stjärnors födelse, säger Lidia Oskinova, enligt Nasa.