Trasan satte eld på Ulfs friggebod

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-24

Oljeindränkta trasor kan lätt självantända

farligT Ulf Åkerström, 56, oljade in träet på altanen med en gammal t-shirt. När han var klar stoppade han tröjan i en påse som han lade in i friggeboden. Dagen därpå brann friggeboden för fullt – den oljiga t-shirten hade självantänt.

På morgonen stod friggeboden i lågor.

Ulf Åkerström, 56, hade ingen aning om att vanlig träolja kan självantända.

– Tänk om jag hade lagt trasan inne i villan.

Vill man att trämöblerna eller -trallarna ska behålla sin ursprungliga kulör gäller det att olja in dem då och då. Men tänk på vad du gör av den oljeindränkta trasan efteråt.

Inför och under sommaren är det många svenskar som fräschar upp sina grådassiga utemöbler och altaner. Träolja köps, trasor plockas fram och en eftermiddag spenderas. Sedan slängs de oljiga trasorna i en hög och sommaridyllen slutar i tragedi.

– Varje år får vi åka på ett antal bränder orsakade av oljiga trasor som självantänt, säger Denny Wincent, stabschef vid Stockholms brandförsvar.

När träolja får ligga fritt oxiderar den, och då utvecklas värme. Efter en tid blir hettan tillräcklig för att trasan eller trasslet ska börja brinna. En som lärt sig den kemilektionen är 56-årige Ulf Åkerström i Göteborg.

Köpte ny pool

För ett par år sedan köpte han en ny utomhuspool. Den skulle sänkas ner i altanen utanför villan, och kvällen innan bubbelkaret skulle levereras oljade han in träet runtomkring.

Verktygen bestod av en sliten gammal t-shirt och en burk teakolja.

– Jag sandpapprade och oljade enligt konstens alla regler. Sedan tänkte jag olja den en gång till tidigt på morgonen innan poolen kom, berättar han.

Brann för fullt

Innan han gick till sängs stoppade han den oljiga tröjan i en plastpåse. Påsen lade han in i friggeboden.

När han vaknade på morgonen brann friggeboden för fullt. Den oljiga t-shirten hade självantänt.

– Det första som brandmännen frågade när de kom var om jag hade oljat in några möbler. De hade tydligen en viss erfarenhet av att sånt här händer, själv hade jag aldrig hört talas om det.

Lärt sig läxan

Friggeboden brann delvis ner och det tog några dagar extra innan premiärdoppet i bubbelpoolen. Men för Ulf Åkerström var det ett lågt pris för läxan.

– Tänk om jag hade lagt påsen med tröjan inne i villan. Det hade kunnat sluta i katastrof.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln