Barnen paddlar på en frigolitbit

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-07

Livsfarlig lek mitt i Stockholm

ville inte bli räddade De tre barnen på frigolitbiten tyckte själva att de hade läget under kontroll. Den vingliga färden på det vågiga vattnet kunde ha slutat i en tragedi, men de här unga våghalsarna hade turen med sig och klarade sig helskinnade i land. Foto: ANDERS ÖRTEGREN

Barnen hittade en frigolitbit.

Och gav sig ut och paddlade mitt i centrala Stockholm.

– Det hade kunnat sluta riktigt illa, säger ögonvittnet Anders Örtegren.

De tre ungdomarna hittade en frigolitbit i närheten av vattnet vid Långholmen i Stockholm.

Med några plastbitar att paddla med gav de sig ut på vattnet i riktning mot Stora Essingen – en färd som hade kunnat sluta i tragedi.

På Essingebron fick Anders Örtegren, 27, syn på det vingliga ekipaget.

Såg en skum grej

– Jag såg en grej mitt ute i vattnet som inte såg ut som en båt men som det satt folk på. Sen insåg jag att det var en frigolitbit med barn. De såg ut att vara i 12–13-årsåldern, säger han.

Det blåste rejält.

– Jag paddlar en del själv och jag tycker att det var alldeles för blåsigt för att ge sig ut på en frigolitbit, säger Anders Örtegren.

Han ringde genast 112. Men barnen var inte alls sugna på att deras lilla äventyr skulle avbrytas.

– Jag ropade till dem att jag hade ringt efter hjälp. Då skrek de tillbaka att de inte ville ha någon hjälp, säger Anders Örtegren.

Talade förstånd

När räddningstjänsten kom fram hade barnen redan lyckats ta sig i land.

– De hade tagit sig upp vid brofästet på Stora Essingen. Vi hade en patrull där som pratade lite vett och etikett med dem och påpekade det olämpliga i att ge sig ut på en frigolitbit, säger Håkan Westin, vakthavande befäl vid länskommunikationscentralen i Stockholm.

Barnen kunde sedan helskinnade köras hem till sina familjer.

– Hade de ramlat i hade det inte gått bra. Vi var uppe på bron och hade inte kunnat göra någonting för att hjälpa till, säger Anders Örtegren.