Första begravningen efter Utøya

Publicerad 2011-07-29

Bano dog när hon hjälpte sina vänner

18-åriga Bano Abobakar Rashid offrade sitt eget liv för att rädda andras.

Den unga kvinnan är det första av Anders Behring Breiviks offer som begravs efter massakern på Utøya.

– Det är väldigt tyst och väldigt mycket ungdomar, säger Aftonbladets reporter Louise Lundström, som befinner sig utanför kyrkan.

VILLE BLI JURIST Bano Abobakar Rashid, 18, kom aldrig hem från Utøya. Hon sköts ihjäl av Anders Behring Breivik när hon varnade andra unga.

Bano Abobakar Rashid var en omtyckt ungdomsledare för AUF och spåddes en ljus framtid inom politiken. För en vecka sedan befann hon sig på Utøya tillsammans med sin lillasyster. Systern kom hem, men för Bano tog livet slut.

– Hon sprang runt till tälten för att få ut folk därifrån. Skynda er, det är en galen polisman här, skrek hon. Men till slut träffades hon av ett skott som gjorde att hon inte kunde fortsätta. Föräldrarna är mycket stolta för att hon var så modig, sa Banos kusin Dara Rasoal till Aftonbladet i går.

I dag klockan 13 begravs hon i Nesoddens kyrka.

Tyst och mycket ungdomar

– Redan på båten över till Nesodden var folk svartklädda. Vid varje hållplats på den tio minuter långa bussfärden till kyrkan gick nya svartklädda ungdomar på, säger Aftonbladets reporter Louise Lundström, som befinner sig utanför den lilla kyrkan i Banos hemby.

– Det är väldigt tyst och väldigt mycket ungdomar. Nyss ställde sig en grupp i ring och höll om varandra, säger Louise Lundström.

Aftonbladets reporter beskriver stämningen på plats som väldigt sorgsen.

– En pojke i fjortonårsåldern höll på att svimma och överallt gråter ungdomar, säger Louise Lundström.

Muslimsk ceremoni

– Långt ifrån alla får plats i kyrkan. Det står mängder med människor utanför, säger hon.

Efter en kristen ceremoni i kyrkan tog en muslimsk ceremoni på begravningsplatsen vid. Banos familj är av kurdiskt ursprung och flydde från Irak till Norge 1996.

– Den vita kistan ska bäras ut. Ovanpå ligger vackra röda rosor. Efter går ett långt tåg av människor. Längst fram går en imam. Många gråter, hos vissa rinner tårarna tyst, vissa kvider högt ut sin sorg, rapporterar Louise Lundström.

"Följde i Gro Harlem Brundtlands fotspår"

En av gästerna på begravningen är Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre. Han talade varmt och känslofullt om Bano.

– Bano tog tag i de stora frågorna. Hon följde i Gro Harlem Brundtlands (före detta norsk statsminister) fotspår. Jag vet inte om det är någon tröst, men Bano kommer att fortsätta engagera människor, sa Jonas Gahr Støre.

Han upprepade också det som blivit ett viktigt mantra för hela Arbeiderpartiet:

– Vi ska ta Utøya tillbaka.

Efter begravningen talade Aftonbladet med Banos vän Herman Havistadahl.

– Det var väldigt tungt. En person som betydde mycket för området är borta. Hela Norge är i sorg. Han (Breivik) har tagit bort en väldigt fin person som var väldigt politiskt engagerad, säger han.