Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Forskare lurade Spotify med frukostlåt

TT

Uppdaterad 2019-07-25 | Publicerad 2018-12-29

Forskare vid Umeå Universitet har undersökt Spotifys algoritmer. Arkivbild.

Forskare vid Umeå universitet har i flera år undersökt strömningstjänsten Spotifys algoritmer, och om det går att lura dem.

Det gick, enligt professor Pelle Snickars.

Forskargruppen skapade hundratals gratiskonton på musiktjänsten. De har sedan styrts av robotkonton, så kallade botar.

– Det säger något om hur många konton som Spotify egentligen har, som i sin tur är viktigt när de vill visa investerare att de växer, säger Pelle Snickars vid Umeå universitet som har lett experimentet.

Forskarna spelade även in två låtar själva, under bandnamnet "Fru Kost". I en av dem hörs en doktorand dricka kaffe i över en minut. Botarna lyssnade på de två egna låtarna och en Abba-låt. De två Fru Kost-låtarna spelades sammanlagt 6 487 gånger vilket gav 6,82 amerikanska dollar i utbetalning från Spotify, motsvarande cirka 61 kronor.

– Vi har inte plockat ut några pengar alls. Det var ett rent vetenskapligt experiment för att se huruvida det gick att manipulera deras system, säger Pelle Snickars.

Försök till fusk

I ett brev till aktieägarna nyligen tog Spotify upp problemet med falska användare och manipulering av strömningsstatistik, och uppger att företaget inte kan stoppa alla försök till fusk. Förra året fick också Pelle Snickars ett brev från en av Spotifys advokater som uppmanade honom att sluta bryta mot användarvillkoren.

Samma höst uppmanade också Spotify Vetenskapsrådet, som beviljat projektet ett bidrag på drygt 8,8 miljoner, att "agera resolut" så att arbetsmetoderna skulle upphöra.

Vetenskapsrådet valde ändå att inte dra in sitt bidrag till projektet.

"Allvarligt"

Forskarnas experiment gjordes 2015 och sedan dess har Spotifys system blivit mer rigida, enligt Snickars.

– Men om man läser deras senaste kvartalsrapport från november så skriver de att man fortfarande har stora problem med den här typen av konton. Så resultatet är ju fortsatt intressant, säger han.

Spotify skriver själva att de "ser väldigt allvarligt på artificiell manipulering av streaming på vår tjänst". I uttalandet påpekar de också att de genomför flera åtgärder för att stoppa manipulation:

"Vi fortsätter att investera kraftigt i dessa processer och förbättra metoder för att upptäcka, ta bort och minska effekten av denna oacceptabla aktivitet på legitima musikskapare, rättighetsinnehavare och våra användare", skriver företaget.

Följ ämnen i artikeln