Reinfeldt – när storstan röstar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-03

– men resten av landet VÄLJER rött

Sverige är två nationer.

En blå och en rödgrön.

Gränsen går mellan land och storstad.

I de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö leder alliansen stort. I resten av landet ligger de rödgröna bäst till. Det visar Novus opinions undersökning som gjorts på uppdrag av Aftonbladet och TV4.

– Moderaterna, Miljöpartiet och Folkpartiet är storstadspartier. Centern har svagt stöd i storstäderna, säger David Ahlin, analytiker på Novus opinion.

I mindre städer och på landsbygden går Socialdemokraterna och Centern bäst.

M skrämmer inte som förr

Aftonbladet frågade en socialdemokrat i Vingåker varför S har störst stöd utanför de befolkningstäta storstäderna och en

moderat i Stockholm varför M går hem bäst i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det går inte att skrämma med Moderaterna i storstäderna längre, att de fattiga inte får hjälp, att de inte får bo kvar i sina bostäder. Stockholm har styrts längre tid av M än S de senaste 25 åren, säger förre partiledaren Ulf Adelsohn som också varit landshövding och finansborgarråd i Stockholm.

Adelsohn tycker att det är ett problem att Moderaternas stöd varierar kraftigt:

– Det vore bättre med likartade värderingar, annars riskerar det att bli land mot stad. Ett skäl till att Stockholm inte gick till final som OS-stad var för att resten av landet inte ville det.

Gynnat storstäderna

Socialdemokraten Camilla Anglemark, som är kommunstyrelsens ordförande i Vingåker:

– Moderaterna och Stureplanscentern har fört en politik som gynnat storstäderna i stället för landet. Det handlar om centraliseringen av statliga myndigheter, om Rut-avdraget som

gynnar höginkomsttagare i storstäderna och att landsbygden

tappat försäkringskassekontor och arbetsförmedlingar.

Arbetslösheten märks

Anglemark säger att alliansens politik drabbat hårdare på landsbygden:

– Även de som själva har arbete ser släktingar och andra på nära håll som drabbas av försämringarna i a-kassan och sjukförsäkringen. Eftersom fler blir arbetslösa på landsbygden märks det tydligare.

Enligt SCB är den typiska storstadsväljaren är en ung, välutbildad höginkomsttagare. Den typiska väljaren utanför storstaden medelinkomsttagare, har lägre utbildning och ser sig oftare som arbetare.

ANNONS