Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

"De levde i en farlig allians"

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-22

Åklagaren: Det egna förhållandet gick före en annan människas rätt att leva

Flickan i rätten. När åklagaren yrkade på maxstraffet bet flickan nervöst på naglarna och stirrade fram mot rådmännen

Mordet på Therese Johansson Rojo, 15, begicks med iskall egoism.

Det sa åklagare Jakob Holmberg i sin slutplädering i Svea hovrätt i dag.

– Det egna förhållandet gick före en annan människas rätt att leva.

Den sista dagen i hovrättsförhandlingarna om mordet på Therese Johansson Rojo blev känsloladdad.

Den 16-åriga flickan, som dömdes för anstiftan till mord i tingsrätten, har tidigare gett ett ointresserat intryck.

Men under åklagarens slutplädering brast det för henne. Hon föll i gråt och gömde sitt ansikte i händerna.

– Det här är en djup tragedi. Det är svårt för alla inblandade att ta in, även för mig, sa kammaråklagare Jakob Holmberg.

Kräver maxstraff

Åklagaren är missnöjd med tingsrättens dom och yrkade på att hovrätten skärper straffet för de båda 16-åringarna till maxstraffet – fyra års sluten ungdomsvård.

– Pojken och flickan levde i en farlig allians som ledde till Thereses död. Det är flickan som aktivt har tryckt på sin pojkvän för att få Therese mördad. För en vuxen skulle straffet bli livstid, det bör hovrätten ta hänsyn till, säger åklagaren.

Men flickan nekar. Hon kräver att bli frisläppt, alternativt få straffet sänkt.

"Inga motiv"

Under slutpläderingen kritiserade hennes advokat, Jan Karlsson, tingsrättens dom på flera punkter. Enligt honom fanns det inget agg mellan flickan och Tess. Och hon hade heller inga motiv till att få pojkvännen att mörda Tess.

– Man kan inte, som tingsrätten gör, hävda att pojken är trovärdig och sen helt vifta bort flickans berättelse. Det har inte på en enda punkt bevisats att flickan ljuger.

Pojkens advokat, Claes Borgström, följde åklagarens linje och menade att pojken inte mördade Tess av egen vilja.

– Han skulle aldrig ha gjort det här om inte flickan krävt det. Det talar emot en straffskärpning, säger Borgström.

Dom om två veckor

Therese Johansson Rojo hittades strypt till döds den 6 juni vid en festplats i Stureby i södra Stockholm. Drygt en månad tidigare hade den 16-årige pojken varit otrogen mot sin flickvän och kysst Tess.

I förhören har pojken berättat att han mördade Tess för att rädda förhållandet med sin flickvän. Pojken fälldes för mord och flickvännen för anstiftan till mord av Södertörns tingsrätt. Båda dömdes till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader.

Hovrätten prövar skuldfrågan bara för flickan, eftersom pojken accepterat sitt straff. Han motsätter sig dock ett högre straff.

Svea hovrätts dom faller den 5 februari klockan 11.

Therese ströps efter festen

Valborg 2009. Therese Johansson Rojo får en hastig kyss av den 16-årige pojken på en fest. De kommer överens om att inte berätta för någon eftersom pojken har flickvän. Men Therese har dåligt samvete och öppnar sig för några vänner.
Två veckor senare har ryktena nått hans flickvän. Hon blir rasande och skallar pojken så att blodet sprutar. Därefter säger hon att hon inte vill se honom igen.
Pojken försöker desperat att få tillbaka henne. Han förklarar att han är beredd att göra vad som helst – till och med döda. Flickvännen tar honom på orden. I en lång rad sms kräver hon att han ska mörda Therese.
Kvällen 6 juni går han med henne in i skogen. När hon sitter på marken tar han upp en gren och slår henne i huvudet. Hon får ont och frågar vad han håller på med. Då kastar han sig över henne och tar stryptag.