”Risk för inbördeskrig”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-01

UD avråder från inresa till Thailand

Läget trappas upp i Thailand.

Nu varnas det för inbördeskrig.

– Vi avråder från inresa mer än absolut nödvändigt, säger svenska UD.

Konflikten i Thailand mellan regeringen och "rödskjortorna" har nu nått en så allvarlig nivå att landet riskerar att dras in i ett inbördeskrig, varnar tankesmedjan International Crisis Group (ICG). Under april dödades 27 människor och nästan tusen skadades i en serie blodiga sammanstötningar i huvudstaden Bangkok.

UD : "Följ läget"

För närvarande finns ca 15 000- 20 000 svenskar i Thailand. Är man på väg till Thailand och framför allt Bangkok är det viktigt att hålla sig underrättad och följa läget, menar UD. Camilla Åkesson Lindblom är departementsekreterare vid UD:s presstjänst.

– Vi avråder från inresa till Bangkok och fyra provinser mer än absolut nödvändigt. Om man ska resa för exempelvis en viktig tjänsteresa är det viktigt att man kontaktar sitt försäkringsbolag om det skulle hända något medan man är där. Man kan följa läget via ud.se, säger Camilla Åkesson Lindblom.

"Har flyttat gäster"

I en rapport skriver ICG att Thailand måste överväga att begära internationell medling för att dämpa krisen och undvika ökat våld.

"Det thailändska politiska systemet har brutit samman och förefaller inte i stånd att dra landet bort från randen till en utbredd konflikt", skriver ICG. Organisationen varnar för att kraftmätningen på Bangkoks gator kan urarta i vad som i praktiken är ett inbördeskrig.

Apollo följer händelseutvecklingen.

– Vi följer UD:s råd och avråder svenskar från att resa till Bangkok. Vi har även flyttat en del resenärer från Bangkok till Hua Hin på grund av riskerna. I övrigt vill vi att man följer utvecklingen via media, hemsidor och UD, säger Kajsa Moström, informationschef vid Apollo.

Magdalena Örn är informationschef vid konkurrenten Ving.

– Vi har inte så många resenärer i Thailand just nu eftersom vi har lågsäsong, vår högsäsong är oktober-april. Vi har inga svenska turister i Bangok, men det finns 113 svenskar kring Phuketområdet, säger Magdalena Örn.

Bad om ursäkt

De regeringskritiska rödskjortorna, som stöder den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra, har fått hård kritik för att ett hundratal av dem i torsdags gjorde en räd genom ett stort sjukhus i tron att soldater gömde sig där inför ett tillslag mot demonstranterna.

Sjukhusledningen evakuerade de flesta av de 1 400 patienterna av säkerhetsskäl, och rödskjortornas ledare tvingades be om ursäkt för blundern.

Men på lördagen hävdade rödskjortorna att sjukhusledningen avsiktligt lät evakueringen ske under kaotiska former för att framställa demonstranterna i dålig dager.

Samlingsregering

ICG rekommenderar i sin rapport att framstående politiska ledare från omvärlden får i uppdrag att medla. I ett första steg skulle regeringen övertalas att dra bort militären från gatorna, samtidigt som rödskjortorna kunde nöja sig med mer småskaliga demonstrationer, som inte lamslår livet i Bangkok. Under medlargruppens ledning skulle parterna också kunna förhandla om en provisorisk samlingsregering i väntan på nyval.

Inget tyder dock än på att den nuvarande regeringen vill ha någon utländsk inblandning.

"Vi kan inte förbjuda"

Även människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) vädjar till thailändarna att inleda förhandlingar om en politisk lösning "innan situationen eskalerar".

Enligt UD är det inte aktuellt att ta hem några svenskar från Thailand.

– Det är inte aktuellt och vi kan heller inte förbjuda någon att åka dit, bara avråda. Men det får ju även konsekvenser för charterbolagen och deras resenärer, säger Camilla Åkesson Lindblom.