Fjällrävens episka resa imponerar forskarna
Uppdaterad 2019-10-31 | Publicerad 2019-07-01
Kanske var den unga fjällräven äventyrslysten, kanske var den bara hungrig. Oavsett motiv imponerar dess 350 mil långa vandring från Svalbard till Kanada på forskarvärlden.
Den 26 mars förra året släppte Norska Polarinstitutet ut den unga fjällrävshonan på Spetsbergen, den största ön i ögruppen Svalbard. 76 dagar och 3 506 kilometer senare visade gps-sändaren den försetts med att räven befann sig på kanadensiska Ellesmereön.
– Vi trodde ju inte våra ögon först. Vi tänkte att räven kanske var död och att någon hade tagit med den i sin båt. Men det finns ju inga båtar i det området så vi blev helt mållösa, säger Eva Fuglei, biolog vid Polarinstitutet, till NRK.
Att fjällrävar migrerar i jakt på mat är ingenting ovanligt. Men forskarna beskriver fotvandringen till Nordamerika som historisk.
– Det är första gången vi har kunnat spåra och kartlägga i detalj att en fjällräv har korsat arktiska kontinenter. Det finns ingen räv som tidigare gått så långt på så kort tid, säger Fuglei till NRK.
Färden gick först över den arktiska havsisen och sedan vidare över grönländska glaciärer innan fjällräven korsade sundet till Kanada. Högst hastighet – 155 kilometer om dygnet – höll hon över Grönlands inlandsis.
– Det är väldigt fort. Det var tydligt att den bara ville ta sig från punkt A till Ö. Detta visar vilken kapacitet det här lilla djuret kan ha, säger Fuglei till NRK.
Vilka äventyr som härnäst väntar fjällrävshonan kan vetenskapen inte svara på, hennes gps slutade att sända i februari. Men om den historiska kontinentkorsaren ska stanna i Kanada måste hon vänja sig vid en ny diet. Svalbards fjällrävar får det mesta av sin näring från havet, medan de mer landbundna artfränderna på Ellesmereön i huvudsak smörjer kråset med lämlar.