Tornväktarna i Ystad i blåser till strid
Uppdaterad 2019-09-09 | Publicerad 2019-09-08
De anrika tornväktarna i Ystad är i blåsväder.
Ystad vill nämligen skrota en unik tradition som funnits i snart 300 år.
Tornväktarna i Ystad är landets sista utövare av ett mycket ovanligt yrke. Varje kväll året runt sedan år 1748 blåser de i en urgammal kopparlur från Mariakyrkans torn. Blåsandet startar klockan 21.15 och återkommer sedan varje kvart fram till och med klockan 01.
I alla fall var det så fram tills nyligen.
Efter att förhandlingarna med kommunen brutit samman har facket nämligen valt att ta till en högljudd stridsåtgärd, rapporterar Ystads Allehanda.
Tornväktarna blåser bokstavligen till strid genom att blåsa fel. Innan de traditionella tonstötarna blir det nu en högre och trotsigare ton.
Vill inte ge tornväktaren fast anställning
Stridigheterna gäller två saker.
Dels vill kommunen inte ge den senast inkomne tornväktaren en fastanställning eftersom man tycker att han jobbar för få timmar och inte fyller kravet på 40 procent. Att mannen utfört uppdraget som tornväktare i tre år spelar ingen roll.
Dessutom har kommunen beslutat att jobbet som tornblåsare inte längre får gå i arv från far till son – en kulturhistorisk tradition som funnits ända sedan tornblåsandet startade.
– I ett modernt samhälle på demokratiska grunder tillsätter man personal utifrån kompetens och behov, inte vem man är släkt med, säger Klosterchefen Sebastian Goksör till Ystads Allehanda.
Facket som driver frågan är SAC, Syndikalisternas samorganisation i Malmö, tillsammans med den lokala syndikalistiska fackklubben SYDS.
– Vi ser detta som en särskild stridsåtgärd, en ”jobba-på-fel-sätt-åtgärd”, men jag kan erkänna att jag inte har varit med om något liknande tidigare, berättar Cim Sävel, facklig organisatör och förhandlare i det aktuella fallet, till tidningen.
Facket har offentligt anklagat kommunen för att hota med att samtliga tre tornväktartjänster kan annonseras ut. Något kommunen förnekar.