Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Oxfilé från Brasilien kopplas till avverkningen av Amazonas

Publicerad 2020-05-12

Avverkningen av Amazonas eskalerar.

Samtidigt har brasilianskt nötkött från bolag som kopplats till skövlingen sålts öppet i svenska butiker.

– Efterfrågan på brasilianskt kött driver jakten på ny betesmark i Amazonas, säger Karin Lexén på Naturskyddsföreningen.

Avverkningen av Amazonas går allt fortare – och ledande forskare varnar nu för att stora delar av regnskogen i närtid kommer att förvandlas till savann och buskmark.

Den brasilianska nötköttsexporten är störst i världen och var i fjol värd motsvarande åttio miljarder kronor. Tillsammans med sojan utgör den basen för den jordbruksindustri som driver avverkningen.

År 2016 kom 40 procent av allt importerat nötkött i EU från Brasilien. Någon statistik på hur mycket som säljs årligen i Sverige finns inte.

De stora brasilianska köttbolagen uppger sig inte köpa från gårdar på skövlad regnskogsmark, men har vid upprepade tillfällen visat sig sakna kontroll över sina leverantörsled.

Så sent som i mars rapporterade Svenska Dagbladet att den brasilianska branschjätten JBS, vars oxfilé säljs i svenska butiker, kopplats till regnskogsskövling.

Nu uppmanar Naturskyddsföreningen till konsumentbojkott.

– Genom att inte köpa det utnyttjar man sin konsumentmakt, säger generalsekreteraren Karin Lexén.

Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare

”Borde sluta importeras”

Samtidigt kan svenskt kött ha fötts upp på brasiliansk sojaprotein. Hur ska man tänka som konsument för att vara helt säker på att inte bidra till skövlingen?

– Välj svenskt ekologiskt kött eller naturbeteskött och ät mer växtbaserad föda. Vi tycker att det här köttet och soja som används till djuruppfödning borde sluta importeras, säger Karin Lexén.

Situationen i Amazonas har tydligt förvärrats sedan Jair Bolsonaro tillträdde som president i januari 2019, menar hon.

– Oron vi kände har besannats. Man hugger ner skog för att skapa betesmark och sojaodlingar.

”Efterfrågan på brasilianskt kött driver jakten på ny betesmark i Amazonas”, säger Karin Lexén.

Kräver ökat tryck

Naturskyddsföreningen samarbetar med organisationer i Amazonas vars arbete för att rädda skogen har blivit både svårare och farligare.

– Vi försöker stödja våra partners på de sätt vi kan, säger Karin Lexén.

Hon kräver nu att den svenska regeringen genom EU sätter hårdare press på Brasilien, bland annat genom att villkora ett slutgiltigt godkännande av handelsavtalet med de sydamerikanska Mercosur-länderna med att Amazonas skyddas.

– Det som framför allt kan påverka president Bolsonaro är ekonomiska påtryckningar, säger hon.

DÄRFÖR SÄLJER VI BRASILIANSKT NÖTKÖTT – SÅ SVARAR MATJÄTTARNA

Coop

Helena Kilström Esscher, chef press- och medierelationer:

– Rent generellt gäller att Coop samarbetar med enskilda leverantörer och inte länder. Det är på leverantörerna vi ställer krav på hållbar produktion och kvalitet. Det kött vi säljer från Brasilien är naturkött från en leverantör, Norvida. De arbetar inte med kött som producerats på avverkad regnskog. Det stämmer att Norvida köper kött från JBS (som ju är världens största leverantör), men de anläggningar det kött som säljs på Coop kommer ifrån, ligger i de delstater i Brasilien som inte ens till någon del ligger i biomet Amazonas. Anläggningarna har ett spårbarhetssystem, som består av satellitövervakning, där varje gård som levererar djur till slakteriet kontrolleras för att säkerställa att det inte skett någon skövling på deras mark. Anläggningarna i Brasilien besöktes så sent som augusti 2019 av medarbetare på Coop Sverige. En stor del av regnskogsskövlingen beror på sojaodling (till djurfoder). Därför ser Coop det som viktigt att delta i Svenska sojadialogen. Genom den garanterar vi att sojan som går åt till allt kött vi säljer kommer från certifierade odlingar, som inte bidrar till regnskogsskövling.

Ica

Gabriella Ohlzon, pressansvarig:

Av vår totala försäljningsvolym är andelen brasilianskt nötkött så liten som knappt en procent och det handlar främst om oxfilé som säljs under storhelger som nyår, påsk och midsommar då efterfrågan på oxfilé vida överstiger tillgången på svensk oxfilé. Vår leverantör som vi samarbetar med på Ica centralt är Norvida och de har säkrat upp att ingen av deras producenter föder upp boskap på marker där man skövlat regnskog.

Axfood

Magnus Törnblom, presschef:

– VI erbjuder visst brasilianskt kött i våra butiker, då det är kött med hög kvalitet till bra priser som efterfrågas av våra kunder. Vi säkerställer att allt kött vi köper från Brasilien uppfyller våra högt ställda kvalitets- och hållbarhetskrav. För att inte riskera att få kött från djur som gått på betesmarker nära regnskogsområden köper vi bara in kött från områden och producenter som ligger långt från sådana områden.