Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Här införs polisstyrka bara mot utlänningar

Publicerad 2020-01-27

Venezuelanska migranter vandrar längs en motorväg på väg mot Perus huvudstad Lima. Arkivbild.

"Lämna landet eller hamna i fängelse!"

Perus regering satsar på en polisstyrka mot "invandrad brottslighet" – och pekar särskilt ut venezuelaner. Utspelet kommer i ett läge där FN varnat för växande främlingsfientlighet mot de människor som flytt krisens Venezuela.

Över fyra miljoner venezuelaner beräknas ha lämnat sitt land, som härjas av politiskt kaos, hyperinflation och matbrist. Utvandringen har eskalerat i takt med att situationen blivit allt värre.

Bara sedan i november 2018 har minst en miljon människor gett sig av i hopp om att kunna skapa sig ett drägligare liv någon annanstans, enligt FN.

Majoriteten har på mödosam väg tagit sig till andra länder i Latinamerika. Flest, över 1,3 miljoner venezuelaner, finns i grannlandet Colombia.

Därefter följer Peru dit totalt över 860 000 anlänt, enligt landets myndigheter.

En stor del är familjer med barn, gravida kvinnor, äldre och andra sårbara grupper. Många löper stor risk att utnyttjas av arbetsgivare, smugglare och människohandlare.

Stort utrymme

Peruanska myndigheter har betonat att landet välkomnat de hundratusentals venezuelanerna i en anda av solidaritet. Men den stora migrationsströmmen har också väckt motvilja bland människor som förknippar invandringen med en ökad osäkerhet.

Uppfattningen har förstärkts av att våldsbrott där venezuelaner varit inblandade fått särskilt stort utrymme i medierna.

Det har fått politiker som den tidigare kongressledamoten Esther Saavedra från det konservativa oppositionspartiet Fuerza Popular (Folklig styrka) att kräva att alla venezuelaner, "bra såväl som dåliga" , kastas ut ur landet.

Nyligen började en liknande retorik höras även från regeringshåll. Inrikesminister Carlos Morán har gjort ett stort nummer av en ny polisstyrka som enbart ska arbeta mot brott som begås av utlänningar.

"Ni är varnade!"

I en video där han presenterar nyheten kopplar han denna brottslighet särskilt till venezuelaner.

– De här kriminella från utlandet, de här venezuelanerna som har kommit hit för att begå brott, har bara två val: lämna landet eller hamna i fängelse, säger inrikesministern medan videoklipp på polisingripanden spelas upp till dramatisk musik.

– Polisen står redo och är instruerad att, under skydd av lagen, använda sina vapen med kraft och beslutsamhet, fortsätter han, och avslutar med orden:

– Ni är varnade!

Kritiker varnar för att utspelet piskar upp en ökad främlingsfientlighet mot invandrare i allmänhet, och venezuelaner i synnerhet, och att fokus på utlänningars brottslighet är felriktad. Många påpekar att endast 1,8 procent av de anmälda brotten under 2019 tillskrevs venezuelanska gärningsmän.

Larmar om diskriminering

"Främlingsfientlighet säljer, den är populär. Utan tvekan är det mycket enklare att lägga skulden för alla våra problem på migrationen än att göra en strukturell analys av eländet i vårt land", skriver opinionsjournalisten Maria Alejandra Campos i dagstidningen El Comercio.

Carlos Scull, som utsetts till Venezuelas ambassadör i Lima av oppositionsledaren Juan Guaidó, som Peru erkänt som Venezuelas rättmätige president, har meddelat att han respekterar beslutet att upprätta den särskilda polisstyrkan.

Men han varnar samtidigt för den mediala effekten av beslutet och vädjar till peruanska myndigheter att "vidta lämpliga åtgärder för att motverka främlingsfientlighet och diskriminering och garantera rätten till rättvisa prövningar och respekt för mänskliga rättigheter".