Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Brittiska valet blir alltmer amerikanskt

Publicerad 2019-12-12

LONDON. En strid mellan de fattiga och de allra rikaste.

Vid förra valet krävdes det fyra omräkningar av rösterna i Kensington innan det blev klart vilket parti som vunnit.

I inget annat valdistrikt i hela landet var det lika jämt.

Det brittiska valet blir alltmer amerikanskt.

En resa genom valdistriktet ger helt olika bilder.

Vi inleder i North Kensington där slitna höghus blandas med små traditionella radhus. Många fasader är så slitna att putsen flagnar. Här tornar också Grenfell Tower upp sig. Det höghus för låginkomsttagare där en svår brand härjade för drygt två år sedan på grund av brandfarlig isolering i väggarna. 72 människor dog. Huset är numera inplastat i väntan på rivning eller renovering.

Längs huvudgatan ropar frukt- och grönsaksförsäljarna ut sina priser. Steve har stannat till med sin cykel för att köpa några äpplen att ha med sig till jobbet som lokförare. Han är lite svävande om hur han kommer att rösta.

– Labourledaren Corbyn är som marmite (ett väldigt brittiskt smörgåspålägg), antingen älskar man honom eller hatar honom.

Boris Johnson har han inte mycket till övers för.

– Men jag hoppas att något av partierna får en tydlig majoritet så att vi äntligen kan gå vidare, med eller utan brexit.

Är kluven

Själv är han kluven. Han ogillar att det kommit så många invandrare från östra Europa för att jobba i Storbritannien. Vilket han anser lett till att lönerna sänkts.

– Men om du å andra sidan tar bort alla utlänningar så skulle sjukvården kollapsa och inga hotell här i London skulle fungera.

Steve hoppas att något av partierna får en tydlig majoritet ”så att vi äntligen kan gå vidare”.

Bara några minuter bort med bil ändrar Kensington helt karaktär. Stora tjusiga villor med dyra, blänkande bilar parkerade utanför, tar över stadsbilden. Nere på Kensington High Street avlöser märkesbutiker och trendiga caféer varandra.

Ett stenkast härifrån ligger Kensington Palace som prinsessan Diana hade som bostad efter skilsmässan.

Det är de här områdena som gjort att Kensington alltid representerats av en konservativ parlamentsledamot. Ända fram till för två år sedan då Labour vann.

”Boris Johnson gör ett bra jobb”

På en sidogata träffar vi Kevin Grantham klädd i en tjock rock mot den brittiska vinterkylan.

– Jag tycker Boris Johnson gjort ett bra jobb som premiärminister, säger han med eftertryck. Jag hoppas han får fortsätta och får en majoritet som gör att vi kan röra oss framåt när det gäller brexit.

Han ser ett utträde som det allra bästa för landet.

– Vi måste ta tillbaka kontrollen över våra gränser. Nu kommer alldeles för många hit och tar jobb som borde gå till britter.

Kevin Grantham är nöjd med premiärminister Boris Johnson.

Han ser inget behov av en ny folkomröstning. Han tycker rentav det vore fel.

– Vi har redan röstat en gång. Ska vi rösta en andra och sen en tredje gång tills resultatet blir det rätta?

Men en klar majoritet i Kensington röstade för att bli kvar i EU. Det kan ha varit en orsak till att de konservativa, som förespråkar brexit, förlorade valdistriktet 2017.

Jessica Quinn sitter och äter en lunchmacka på en parkbänk. Hon ser fram emot att få rösta igen.

– Jag vill vara kvar i EU. Jag känner mig som europé.

Hon tar en klunk ur läskburken.

– Egentligen borde jag kanske rösta på Liberaldemokraterna men jag hoppas att även Labour ska genomföra en andra folkomröstning.

”Jag vill vara kvar i EU”, säger labourväljaren Jessica Quinn.

Liknar amerikanska val

Den brittiska valrörelsen har förvandlats till något som liknar den amerikanska där det är swingstaterna som avgör.

I Storbritannien handlar det om valdistrikten där det är som mest jämnt mellan de tre stora partierna. Det brittiska valsystemet med majoritetsval i enmansvalkretsar gör att vinnaren tar hem allt. De övriga rösterna är i praktiken bortkastade.

De konservativa hoppas att kunna vinna tillbaka sin valkrets i Kensington medan Labour kämpar för att bita sig kvar. Samma kamp pågår i många valdistrikt där det inte från början är givet vem som vinner.

Det parti som vinner flest av de jämnaste valkretsarna har också stor chans att få bilda regering.

Uppmanar väljare att taktikrösta

Enligt en analys från den EU-vänliga gruppen Best for Britain så räcker det med att drygt 40 000 människor i 36 nyckeldistrikt röstar taktiskt för att förhindra Johnson från att få en egen majoritet i parlamentet.

Därför är det flera tongivande politiker som öppet uppmanar väljarna att taktikrösta. Bland dessa finns förre Labourledaren Tony Blair och den tidigare konservative premiärministern John Major som båda beskriver brexit som det sämsta utrikespolitiska beslutet i mannaminne.

– Ibland måste man rösta med sitt huvud i stället för att lojalt följa sin ”stam”, för landet och för framtiden, sade Major nyligen vid ett möte där han uppmanade folk att inte rösta för hans gamla parti.

– Detta är ett sådant tillfälle.


PODD Skandalerna som kan avgöra valet i Storbritannien

I dagens Aftonbladet pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson om slutspurten inför nyvalet i Storbritannien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen