Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Danska flyg deltog i Syrien-attacken

Publicerad 2016-09-19

Danska F-16 plan deltog i attacken.

Danska plan deltog i den attack i Syrien i lördags där över 60 syriska soldater uppges ha dödats i den USA-ledda koalitionens flygräder.

”Två danska F-16-plan deltog tillsammans med andra länders flygplan i dessa attacker”, skriver danska försvarsmakten på sin hemsida.

Danmarks försvarsminister Peter Christensen uppger att koalitionen kommer att undersöka processen i detalj.

"Två danska F-16-plan deltog tillsammans med andra länders flygplan i dessa attacker. Attacken avbröts omedelbart, eftersom ryssarna kom med rapporter om att en syrisk militärpostering hade drabbats", skriver danska försvarsmakten på sin hemsida.

Det ryska utrikesdepartementet uppger att över 60 soldater dödades i lördagens flygräder. Enligt syriska militären hade de dödade soldaterna förberett sig på en attack mot Islamiska statens posteringar i området, vilket är i linje med vapenvilans överenskommelse som säger att attacker mot IS är tillåtna.

Försvarsministern: ”Djupt beklagligt”

"Det är djupt beklagligt om koalitionen av misstag har anfallit en syrisk militärpostering. Koalitionen kommer nu att undersöka processen mer i detalj. Jag har fullt förtroende för att försvaret kommer att göra sin del för att bidra till koalitionens undersökningar", säger Danmarks försvarsminister Peter Christensen i en skriftlig kommentar.

Danska F-16-plan har deltagit i flygräder mot IS posteringar i Syrien sedan i augusti.

Aftonbladet-TT-Ritzau

Följ ämnen i artikeln