Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Merparten vill inte söka asyl i Sverige

Uppdaterad 2015-09-13 | Publicerad 2015-09-12

Den stora merparten av alla flyktingar som kommit till Sverige de senaste dagarna vill inte söka asyl här, enligt Migrationsverkets uppskattning.

– De vill vidare till något av våra grannländer, säger Emelie Smedslund på Migrationsverket.

Exakt hur många flyktingar som kommit till Sverige de senaste dagarna är okänt, men det rör sig om flera hundra. Emelie Smedslund, presskommunikatör på Migrationsverket, betonar därför att det rör sig om en uppskattning från verkets sida.

– Det är jättesvårt. Vi står inte och räknar människor som kommer hit, säger hon till TT på lördagskvällen.

– Vi kan inte säga så himla mycket, men det vi vet är att det är många som väljer att inte söka asyl i Sverige. Ett skäl kan till exempel vara att man har släkt och vänner eller familj i något av våra grannländer. Men det kan vi inte veta helt säkert.

Merparten vill vidare

Att det är lättare för irakier att få asyl i Finland än i Sverige kan också vara ett skäl, tillägger Emelie Smedslund.

– Den stora merparten som har kommit i dag och i går vill inte söka asyl i Sverige. De vill vidare till något av våra grannländer. Finland eller Norge.

Hon pratar om "den stora merparten", men vill inte kalla det för en majoritet.

– Det vi kan säga är att den stora merparten som vi har informerat om att man kan söka asyl i Sverige säger att de vill vidare till andra länder.

Formellt ska en ankommande som inte vill söka asyl och registrera sig tas i förvar av polisen i väntan på avvisning. Men i praktiken är det för närvarande inte så självklart. Migrationsverket kan inte tvinga människor att registrera sig i Sverige.

– Däremot är vi väldigt tydliga med att om ni inte registrerar er, blir det ett ärende för gränspolisen för då befinner man sig i Sverige illegalt. Och då ska polisen agera, utifrån det regelverk vi har, sade Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till TT på fredagen.

”Humanitära skäl”

Det är dock en åtgärd som polisen är restriktiv med för närvarande – samtidigt som många flyktingar tar tåget mot Finland eller Norge. De som saknar biljett eller inte har råd att betala fullt pris kommer inte att kastas av, enligt beslut från tågbolaget SJ och flera andra kollektivtrafikföretag.

– Av humanitära skäl kommer vi inte slänga av folk som redan är hårt prövade, säger Ronny Hörstrand vid SJ:s pressjour till TT.

Han är noga med att påpeka att beslutet inte betyder att flyktingarna slipper köpa biljett, utan att personalen hellre ska fria än fälla.

Extra avgångar

SJ sätter också in två extra avgångar mellan Malmö och Stockholm, en på morgonen och en på kvällen.

– När vi tittade på helgtrafiken såg vi att det var mycket bokat så nu tar vi höjd för det, säger Monica Berglund, kommunikationsdirektör vid SJ.

Tidigare i veckan beslutade SJ även att slopa kravet på giltig identitetshandling för människor på flykt. Något som har kritiserats av den finska inrikesministern Petteri Orpo, skriver Hufvudstadsbladet. Ministern ska också ha kontaktat svenska myndigheter i frågan.

– Det är ingenting som kommit fram till oss, så det kan jag inte kommentera, säger Hörstrand.

TT