Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Bryssel är en belägrad stad

Publicerad 2015-11-24

Kamouflerade soldater med automatvapen på gator och torg Pansarvagn mitt i stan

BRYSSEL En pansarvagn har rullat in på Grand-Place i hjärtat av Bryssel.

Kamouflageklädda soldater med automatvapen patrullerar det öde torget.

För fjärde dagen bedöms risken för en terrorattack vara högsta tänkbara, för fjärde dagen är invånare på helspänn.

Bryssel är en stad under belägring. Tunnelbanan, skolor och förskolor är stängda och den massiva polisjakten på den misstänkte terrroristen Salah Abdeslam, 26, fortsätter.

Allt medan invånarna i Europas huvudstad tvingas förbereda sig på en attack snarlik den i Paris.

Det sägs att terroristerna har vunnit den dag vi visar rädsla. I sådana fall ligger delar av Bryssel redan för terrorgruppen IS fötter.

Vi går in i den eleganta Saint-Hubert-gallerian, som brukar vara full med folk men nu är öde. Butikerna är stängda, så när som på ”Chocolate Stop” och ett par kaféer.

En gammal kvinna som heter Maria går ensam fram. Hon är 93 år, har överlevt andra världskriget och den tyska ockupationen.

– Jag har sett gatorna fyllas av soldater tidigare, säger hon. Men det var för sjuttio år sedan.

Är du inte rädd?

– Jag har gjort illa mig i en bilolycka och min doktor har sagt åt mig att gå två promenader om dagen för att det ska bli bra igen. Och hur som helst är jag för gammal.

Ingen vill hamna på bild – av rädsla för terrorister

En soldat vaktar det judiska museet, där en terrorist kopplad till IS sköt ihjäl fyra personer i fjol. Han drar upp en mask över ansiktet när fotografen höjer kameran. Ingen vill hamna på bild och bli terroristernas måltavla.

– Jag har familj, säger han.

Belgiens premiärminister Charles Michel och inrikesministern Jan Jambon möter pressen varje dag för att upprepa sitt kluvna budskap.

Att terrrorhotet är ”allvarligt och överhängande”. Att folk ska vara vaksamma, men ändå fortsätta att leva nästan som vanligt.

Är det här det nya Europa?

Överallt visar de folkvalda ledarna upp sig. De talar om att fälla bomber i Syrien eller föreslår nya, strängare antiterrorlagar.

Ingen vill visa sig svag och svarslös, inte i ett Europa där högerextremisterna fortsätter att växa. Bygget av julkrubban på Grand-Place har hastigt avbrutits men den stora granen glittrar. Ahmed Bourah, 40, väntar på kunder i sin lilla souvenirbutik. Terrorhotet är uppblåst, tycker han.

– Det är ingenting mot vad människorna i Syrien får uppleva varje dag.

”Det måste lugna ner sig snart”

Belgien har skickat fler jihadister till Syrien än något annat EU-land sett till folkmängden. Ahmed Bourah är inte rädd för terroristerna utan för allt det andra. Att hotet ska dra ut på tiden så att ägaren tvingas klappa igen butiken.

Att hans familj, liksom Belgiens övriga 600 000 muslimer, ska bli utpekade och misstänkliggjorda när skräcken för terrorister tar överhand. Vad som ska hända med hans tre söner.

– Vi är belgare och vill leva i fred här.

Ahmed Bourah ser ut på den folktomma gatan och säger det alla tycks känna:

– Det måste lugna ner sig snart.

Ett spanskt tv-team sänder live, trots att det inte finns något nytt att berätta. Butiken tvärs över gatan, som är specialiserad på EU-souvenirer, har bommat igen.