Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

”Det finns ingen som kan ta över efter Wanja”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-06

Stödet för Wanja har rasat som ett korthus.

Men frågan om att gå eller sitta kvar handlar inte bara om Wanja Lundby-Wedins framtid – utan om hela LO:s.

– Det finns ingen kronprins eller kronprinsessa som kan ta över, säger en källa inom S.

Det är en vingklippt Wanja Lundby-Wedin som kommer till LO:s styrelsemöte i dag.

Opinionsraset för S öppnade dammluckorna och i går kom nya uppgifter om S- och LO-företrädare som anser att Wanja bör avgå.

Trots det fortsätter Wanja styvnackat att hävda att hon ska sitta kvar i tre år till.

Det som till sist avgör hennes framtid kan bli frågan om en efterträdare.

– Det som talar mot att hon går är att det inte finns några alternativ. Det finns inga som helst förberedelser för ett ordförandebyte. Vem ska de ha i stället, som inte leder till konflikt mellan förbunden, säger en socialdemokratisk källa.

En ny förbundsordförande måste komma från något av de stora medlemsförbunden. Men eftersom Lundby-Wedin kommer från det största förbundet, Kommunal, kan inte även nästa ordförande göra det.

Fick hård kritik

Stefan Löfven är en stark och stridbar ordförande för IF Metall. Men de kvinnodominerade förbunden Kommunal och Handels lär knappast acceptera Löfven, som tog strid mot en särskild kvinnopott i lönerörelsen, som ny LO-bas. Löfven fick också hård kritik från flera förbund när han gjorde upp med arbetsgivarna om lönesänkningar.

Men efter helgens opinionssiffror kan LO-styrelsen tvingas börja fundera över en efterträdare redan i dag. Inom arbetarrörelsen växer kritiken mot hur skandalen hanterats.

– Många säger att det enda Wanja och LO-toppen gör är att förlänga pinan. De lägger en väldigt dålig grund för valet 2010, säger den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.