Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Åkesson: Vi vill inte hamna i fel sällskap

Publicerad 2014-05-26

25 procent för högerextrema Nationella Fronten och jublet steg – på SD:s valvaka.

Trots succé för egen del med två mandat vägrar SD fortfarande berätta vilka de ska samarbeta med i EU-parlamentet.

– Vi är nya i Bryssel, vi vill inte hasta in i någonting. Vi vill inte hamna i fel sällskap, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

På grund av en avbokning fick ett 60-tal SD:are plats i den kvava lokalen i centrala Stockholm. Temperaturen steg ytterligare i takt med att klockan närmade sig 21 då vallokalsundersökningen presenterades i SVT.

När siffran sju dök upp på storbildskärmen höjdes flaskorna mot taket, kramar utbyttes och det viftades med svenska flaggor. Men det var ingenting mot den explosion av glädje när det vid 23-tiden stod klart att SD får två mandat.

”Har gjort fantastisk valspurt”

– Det här tyder på att vi har gjort fantastiskt valspurt. Det är glädjande, säger Åkesson till Aftonbladet.

Åkesson applåderade åt Danske Folkepartis valframgång - 25 procent - men till skillnad från andra partikamrater jublade han inte åt Front National som fick lika mycket som DF:

Trots att SD har haft kontakt med Front National sedan 1990-talet - partisekreteraren Björn Söder var stödmedlem 2001 - håller SD fortfarande på att "bilda sig en uppfattning" om FN.

– Vi omvärderade våra internationella kontakter i början av 2000-talet, och nu har vi återupptagit dem. Man kan se att Front National har utvecklats i en annan riktning, de är delvis ett annat parti, säger Jimmie Åkesson.

Förlorade vadet om vinflaskan

Framgångarna för de högerextrema, eller EU-kritiska partierna, som SD-ledaren vill kalla dem, kommenterar han så här:

– Det är framförallt våra politiska motståndare som ser dem som högerextremister, jag ser att kritik mot EU och invandringspolitiken ökar. Det är positivt.

Partiets toppkandidat Kristina Winberg slog vad om en vinflaska att 8,7 procent blir slutresultatet. Det är en förlust hon kan ta.

– Jag har inte hunnit smälta det här. Men jag har hela tiden trott på att jag kommer in.

Inget grattis till Fi

Flera partikamrater ville bli fotograferade med henne, hon fick många kramar, blev intervjuad av samtliga stora mediehus i Sverige.

– Det är stort, men jag har hunnit vänja mig under de fyra månader som kampanjen pågick.

Den andra nykomlingen i EU-parlamentet, Feministiskt Initiativ, fick inga gratulationer.

– Deras politik har ingen finansiering. Både Sverige och Europa går i konkurs med deras politik. Bättre att elda upp pengarna, säger Kristina Winberg.

Hyllades med visslingar och hurrarop

Hon får sällskap av Peter Lundgren, som tror att förtidsrösterna såg till att han får lämna Gnosjö för Bryssel.

– Kristina lilla, nu får vi åka hem, packa väskan och åka till det där Brysselet, sa han från scenen och fick hurrarop och glädjevisslingar till svar..

Följ ämnen i artikeln