S:t Görans sjukhus stänger akuten i dag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-21

Stänger akuten S:t Görans sjukhus påverkas av strejken.

I dag väntas Vårdförbundets strejkvarsel träda i kraft.

Akuten på S:t Görans sjukhus är först ut.

Men på 15 arbetsplatser i Stockholm skjuts stridsåtgärderna upp.

Sent i går hade Vårdförbundet och arbetsgivaren Sveriges kommuner och landsting (SKL) ännu inte kommit överens i lönefrågan. Vårdförbundet kräver en lägstalön på 22?000 kronor för sjuksköterskor och löneökningar på 1?700 kronor i år och under nästa. Men SKL säger fortfarande nej, vilket innebär att de varslade stridsåtgärderna i dag ska verkställas.

I Stockholm berörs Capio S:t Görans sjukhus, Danderyds sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Där hålls akutmottagningarna under veckan stängda ett dygn i taget.

– Ambulanser styrs automatiskt om till andra sjukhus, men kommer det in folk som är riktigt sjuka har vi beredskap att ta hand om dem på plats, säger -Anders Persson, informatör vid Capio S:t Göran.

Samhällsfarlig

Totalt berörs 850 av Vårdförbundets medlemmar av strejk-varslet i Stockholm. Arbetsgivaren anser dock att strejken på 15 av arbetsplatserna, cirka hälften, är samhällsfarlig. En central nämnd ska besluta i frågan i eftermiddag. Till dess är strejken på dessa avdelningar uppskjuten.

–?Vårt varsel är lagt så att det inte ska äventyra patientsäkerheten, utan vi har tittat mer på sådana verksamheter som inte är direkt akuta, säger Ulla Althin, ordförande för Vårdförbundets i Stockholm.

Det här slåss de för:

Högre lön, 1?700 kronor om året för 2008–2009, för legitimationsyrkena barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgen-sjuk-sköter-skor och sjuksköterskor. Lägsta lön 22 000 kronor per månad från april i år.

Det finns 90?000 sjuk-sköterskor i Sverige. Genomsnittslönen är 24?994 kronor.

Detta har hänt:

?30 mars: Vårdförbundet säger nej till förslaget.

?4 april: Vårdförbundet varslar om konflikt från 21 april för 3?500 medlemmar.

?16 april: Varslar ytterligare 7?000 från 5 maj.