Hans Linde kandiderar till Vänsterledare

Publicerad 2011-08-04

Partiledarstriden i Vänsterpartiet hårdnar.

Nu ställer Hans Linde, 32, upp som kandidat.

– Jag tror och hoppas att jag kan bidra till att Vänsterpartiet blir ett lite mer kaxigt, lite mer framtidsinriktat och lite mer modernt parti, säger han.

Hans Linde.

Hans Linde är den senaste i raden av Vänsterpartiets politiker som ställer upp och kandiderar om partiledarposten. Ett byte är aktuellt först efter kongressen i januari men flera kandidater har redan tillkännagetts. Trots att den nuvarande partiledaren Lars Ohly meddelat att han ställer upp för omval.

– Jag har inte valt att kandidera för att jag tycker att Lasse eller någon av de andra är dåliga kandidater. Jag har valt att kandidera för att jag är väldigt sugen på att leda och utveckla partiet. Lasse har många starka sidor men jag ser också att Vänsterpartiet behöver ett långsiktigt förändringsarbete som jag vill vara med och leda, säger Hans Linde.

"Måste bli mer offensiva"

Som en del i förändringsarbetet menar Linde att Vänsterpartiet måste bli modernare och mer offensivt. Ett partiledarbyte skulle vara en del i den processen.

– Vänsterpartiet har blivit ett väldigt defensivt parti. Vi har blivit mycket inriktade på att kritisera vad regeringen och de andra partierna gör för fel, vi behöver bli mer offensiva och framföra vad vi vill med Sverige. Vi måste bli väldigt mycket mer tydliga med att lyfta fram jämställdhet, vi måste ge ett tydligt alternativ för jobbpolitiken, bland annat för vad vi ska göra för att sänka ungdomsarbetslösheten. Det är en nyckel för Vänsterpartiet om vi vill växa, säger Linde.

Positiv till rödgrönt samarbete

Vid ett eventuellt regeringsskifte är ett rödgrönt samarbete nödvändigt menar Linde. Men det ska inte se ut som vid förra riksdagsvalet.

– Inför nästa val så är målet att vi ska byta regering och byta politik och Vänsterpartiet kommer inte att få egen majoritet, vi kommer att behöva samarbeta för att få ett regeringsskifte. Jag var med och arbetade med det rödgröna samarbetet som det såg ut tidigare och där fanns det brister. Om man ska ha ett förnyat samarbete med de rödgröna partierna så måste vi sätta oss ner och utveckla ett nytt sätt att göra det på, säger Linde.

Uppväxt på grisgård

Vägen till Vänsterpartiet har inte varit helt rak. Linde säger själv att han har en annan bakgrund än många andra inom partiet. Den 32-årige riksdagsledamoten är uppvuxen på en grisgård på den skånska landsbygden. I en miljö "där man inte var vänsterpartist". Ändå hittade Linde till partiet och är nu beredd att leda det.

– Jag gick med i Vänsterpartiet i gymnasiet, då var det kampen mot extremism och rasism som fick mig att engagera mig. Jag har varit aktiv sedan dess men jag har inte haft några parlamentariska uppdrag förrän 2006 när jag kom in i riksdagen, säger han.

Nu är Linde riksdagsledamot för Göteborg, Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen och utrikespolitisk talesman. Innan dess har han arbetat han som behandlingsassistent, studerat på universitet och varit arbetslös i omgångar.

– Jag vill inte att människor ska se mig som en politisk broiler, för det är jag inte. Jag känner själv att det är en styrka att när jag pratar om ungdomsarbetslöshet eller bostadsbrist så gör jag inte det bara utifrån rapporter som jag läst, jag gör det utifrån egna erfarenheter, säger Linde.

Flera kandidater

Om Linde skulle bli vald blir han den första öppet homosexuella partiledaren någonsin i Sverige, uppger Sveriges Radio Ekot.

Men det är många som är intresserade av att ta över taktpinnen för Vänsterpartiet. Tidigare har även Jonas Sjöstedt, tidigare ledamot i Europaparlamentet, och Ulla Andersson, vice gruppledare, gått ut med att de kandiderar till partiledarposten. Samtidigt ställer Lars Ohly upp till omval.

Den nuvarande partiledaren kritiserades hårt för att han kallade sig för kommunist när han tillträdde som partiledare. Linde kallar sig för socialist och feminist.

– I det samhälle vi lever i tycker jag att tankar om socialism och feminism sätter fingret på de orättvisor som finns, säger han.