Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Reinfeldt och Löfven leker följa John”

Publicerad 2014-03-19

Socialdemokraterna och Moderaterna har hamnat nära varandra om skolan.

Nu får både Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt kritik för att de håller på att kväva den brännheta valfrågan.

– Om inte väljarna ska tappa intresset och förtroendet så måste det öppnas en ny konfliktyta, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Den svenska skolan har av väljarna pekats ut som den allra viktigaste inför valet i höst.

I går hamnade S-ledaren Stefan Löfven och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) nära varandra när de var ute och besökte skolor söder om Stockholm. Det skiljde bara knappt nio kilometer mellan Tumba Gymnasium, där Reinfeldt samtalade med elever och Visättraskola i Huddinge där Löfven gjorde samma sak.

Men det är inte bara rent fysiskt som de båda den senaste tiden hamnat nära varandra. Utspelen om skolan har den senaste tiden duggat tätt från både Socialdemokraterna och regeringen. I flera frågor tycker nu de båda slående lika. Både S och Alliansen vill minska klasserna, satsa på karriärtjänster och bygga ut lärarutbildningarna.

"Följa John"

Enligt Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén handlar skolpolitiken i dag alldeles för mycket om "Följa John".

– Om inte väljarna ska tappa intresset och förtroendet så tror jag att det måste öppnas en ny konfliktyta, det måste påvisas skillnader så att det blir spänst i debatten, säger hon.

Enligt Lärarförbundet borde den nya konflikten handla om rejäla lönelyft för lärarna. Facket är positivt till att både S och regeringen står bakom de karriärtjänster som ger vissa lärare mer i plånboken, men man tycker inte att det räcker.

– Ingen har nämligen talat ordenligt om hur man ska locka fler lärare och det är det man måste kunna ge trovärdiga svar på.

Löfven höll inte med

På ett möte i går mellan Sirén och Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson tog dock Ibrahim Baylan upp att det behövs generella lönelyft för lärare.

– Jag utgår ifrån att S snart preciserar beskedet så vi vet vad det är värt, säger hon.

Efter sitt skolbesök i går höll Stefan Löfven inte alls med om att partierna ligger nära varandra i utbildningsfrågorna.

– De har närmat sig oss, men vi har väldigt stora skillnader kvar, säger han.

Större ansvar hos staten

Löfven lyfte bland annat upp att S vill att staten ska ta ett större ansvar när det gäller se till att kommunerna har råd att fördela mer pengar till utsatta skolor. Dessutom menar han att partierna står långt ifrån varandra i synen på vilka krav som ska kunna ställas på friskolor.

Fredrik Reinfeldt har tidigare sagt att det inte finns några större skillnader mellan S och regeringen i skolpolitiken, något han tycker är bra. Efter skolbesöket i går sa han också:

– Skolfrågan är viktig, men jag står fast vid att den viktigaste valfrågan är jobben. Det är också intimt kopplat till hur vi når framgång med våra skolreformer.