Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Försvunna planet kan ha hittats

Uppdaterad 2014-03-12 | Publicerad 2014-03-11

Spåras av militär i Malaysia

Mysteriet kring vad som har hänt olycksflyget MH370 kan vara på väg att lösas.

Enligt malaysisk militär kom den sista signalen från en liten ö i Malackasundet.

Om det stämmer har planet flugit tiotals mil åt fel håll innan det försvann.

Nu tror malaysisk militär att man kan ha hittat det försvunna planet i Malackasundet som ligger längs med Malaysias västkust. Den malaysiska flygvapenchefen säger att radar upptäckt planet vid Pulau Perak, en liten ö på den norra delen av sundet, skriver AP.

– Sista gången flightens signal fångades upp var klockan 02.40 (natten till i lördags), av kontrolltornet, sedan försvann signalerna, säger flygvapenchefen Rodzali Daud enligt tidningen Berita Harian, som citeras av Reuters.

Om det visar sig vara sant ligger planet långt ifrån den position där det sist sågs på radarn. Alla andra spår har upphört öster om staden Kota Bharu på östkusten.

– Det ändrade kurs efter Kota Bharu och lade sig på en lägre höjd. Det nådde Malackasundet, säger en militärkälla till Reuters.

Männen med stulna pass har identifierats

Samtidigt har Interpol släppt namn och bild på de två männen som befann sig ombord på planet med stulna pass. Enligt Interpol är båda personerna från Iran: 19-årige Pouri Nourmohammadi som planerade att åka till Tyskland för att söka asyl och 29 -årige Delavar Seyedmohammaderza – som var på väg till Sverige för att göra detsamma, enligt en släkting som Aftonbladet tidigare pratat med.

Polisen säger att männen med största sannolikhet inte medlem i en terroristgrupp och skriver ner sannolikheten för en flygkapning.

Kartlägga passagerarnas liv

Polisen har även börjat undersöka alla passagerare och besättningsmän – i desperat försök i att få reda på vad som hänt med det försvunna planet MH 370.

– Kanske någon ombord på planet har köpt en livförsäkring som de ville att familjen ska kunna utnyttja för att kunna betala en skuld, eller något liknande. Det är sådant vi går igenom nu, vi undersöker alla möjligheter, sa Khalid Abu Bakar under tisdagens presskonferens, enligt Reuters.

Polisen tittar även mycket noga på alla övervakningsfilmer som finns på passagerarna från flygplatsen i Kuala Lumpur.

– Vi undersöker hur alla passagerare betedde sig innan de gick på planet, säger Bakar.

Fortfarande oklart vad som hänt

Malaysia Airlines Boeing 777-200 lyfte från Kuala Lumpur i lördags på väg mot Peking. Men någonstans mellan Malaysia och Vietnam försvann det spårlöst från radarn – utan ett enda ljud. Radarbilder visar tecken på att flygplanet försökte vända i luften strax innan det försvann.

Piloterna gav ingen form av varningssignal, vilket kan tyda på att något snabbt och katastrofalt har hänt.

– Det är ett flygplansmysterium utan motstycke, säger haverichefen Abdul Rahman, enligt TT.