Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Rekordfå dödsolyckor i Sverige

Publicerad 2013-10-19

Det blir fler och fler bilar på vägarna.

Men antalet dödsolyckor minskar ändå drastiskt.

Inte sedan krigsåren på 1940-talet har så få dött i trafiken som under de senaste åren, visar en kartläggning som DN har gjort.

Antalet döda i trafiken var rekordlåg förra månaden. I hela Sverige var det 18 dödsolyckor. Det är mer än en tredjedel lägre än höstmånadens genomsnitt de senaste åren, skriver DN.

Rejäl minskning

Tidningens kartläggning visar att trafiksäkerhetssatsningarna har räddat tusentals liv genom åren. 1962 fanns det drygt 1,5 miljoner bilar i Sverige - då dog 1123 människor i trafiken. Förra året rullade drygt 5 miljoner bilar på de svenska vägarna – ändå hade antalet döda i trafiken minskat till 285.

Jämfört med andra länder ligger nu Sverige väldigt bra i statistiken. Räknat per 100 000 invånare dog 10,6 människor i trafikolyckor i USA under 2010. I Sverige låg samma siffra på 5,7. Sverige ligger dessutom under EU-genomsnittet på 6,2 dödsolyckor per 100 000 invånare.

Byt bil - rädda liv

Men förklaringen finns inte bara i trafiksäkerhetssatsningarna på vägarna. I takt med att vägarna blivit säkrare är det snarare ett bilbyte som nu kan rädda ditt liv.

– Det är en revolution det också. Om du åker i en 80-talsbil och byter till en ny bil - den behöver inte vara dyr - går risken för en dödsolycka ner med 80 procent, säger professor Claes Tingvall till DN.