Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

SAS-chefer får bonus när när företaget sparar

Publicerad 2013-01-11

Facket: "Hur har de råd?"

Flera SAS-chefer har fått bonus för att stanna kvar i det krisdrabbade företaget.

15 miljoner kronor har betalats ut.

Det upprör många anställda som gjort stora uppoffringar för att rädda SAS.

– Det här rimmar inte med besparingsplanen. Det sänder ut fel signaler, säger Robert Gustafsson, ordförande för Svensk Pilotförening till aftonbladet.se.

18 chefer med nyckelpositioner i SAS fick en rejäl löneutbetalning i december, en kort tid efter att företaget stått på randen till konkurs.

Cheferna har fått upp till en halv årslön extra för att stanna kvar i företaget.

Arbeta med sparplanen

SAS tjänstemannafack Unionen är kritiskt till bonusarna.

– Jag är oerhört förvånad. Vi har tvingats gå med på avtalsförsämringar som kraftigt påverkar de anställdas levnadsvillkor. Att företaget då läcker ut pengar i andra änden, det är inte acceptabelt, säger ordförande Sven Cahier till TT.

Enligt de uppgifter han har fått har 18 chefer fått tre till sex månadslöner extra. Sammanlagt har bonusarna uppgått till 15 miljoner kronor.

Det här upprör SAS-anställda.

– De får alltså ett kraftigt lönelyft, medan våra medlemmar riskerar att få lönesänkningar och att mista jobbet. Det kan vi inte acceptera, säger Stig Lundsbakken, ordförande för Verkstedsklubben på SAS Norge till norska E24.no.

Kräver avgång

Han kräver att den som godkänt bonusen ska avgå. SAS vill inte berätta vem som står bakom avtalet.

– Det har diskuteras att det alltid finns en tendens att vissa nyckelpersoner försvinner snabbare än önskat vid en omorganisation. Men att man väljer att hantera det på det här viset visste vi inte, säger Robert Gustafsson, ordförande för Svensk Pilotförening.

Han tycker att bonusen är "utmanade" och ska nu ta upp det i nästa möte med ledningen.

– Man har gått ut hårt med den här besparingsplanen som ett krav från finansiärer för att få sina krediter. Det som kan oroa mig och mina medlemmar är att det här kan äventyra det. Målet var att spara pengar men det här är går ju åt fel håll, säger Robert Gustafsson.

Enligt Malin Selander, pressansvarig vid SAS Sverige, skulle cheferna arbeta med sparplanen som bland annat kunde betyda att deras egna tjänster skulle försvinna.

Men enligt Sven Cahier har bonusarna inte haft avsedd effekt eftersom två personer som fått bonus ändå valt att sluta.