Sossarna spionerar på mästarna Österrike

Publicerad 2013-06-17

Magdalena Andersson under presentationen av socialdemokraternas skuggbudget.

Socialdemokraterna har trånat med avund på Österrike – som har lägst arbetslöshet i Europa.

Partiet har nämligen lovat att ta över tronen.

Tills vidare nöjer sig S med att åka på en spionresa till det regerande landet:

– Vi ska kopiera den bästa jobbpolitiken.

På partikongressen i maj kom ett av Socialdemokraternas första vallöften. Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU till år 2020.

I dag besökte Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, Österrike för komma ett steg närmare – och kort och gott härma framgångsreceptet.

– Vi har satt upp det ambitiösa målet och då är det intressant att titta på Österrike som är det land som har lägst arbetslöshet i dag. Vi ska kopiera den bästa jobbpolitiken, säger Andersson.

”Försöker bortförklara”

I sista partiledardebatten innan sommarlovet från riksdagen förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) orsaken till den höga arbetslösheten i Sverige.

– Drygt var tredje av dem som räknas som arbetslösa i Sverige är i dag i åldrarna 15-24. När det gäller personer i åldrarna över 25 år är i stället Sveriges arbetslöshet relativt nära Tysklands, och det brukar räknas som ett land med låg arbetslöshet, sa Reinfeldt.

Det köpte inte Andersson. Det är om inte annat motsatsen, Österrike, ett bevis på.

– Här har man lyckats bekämpa både och. Regeringen försöker hela tiden på olika sätt bortförklara sitt jobbmisslyckande, säger Andersson.

Tidig övergång till jobb

Österrike har även näst lägst ungdomsarbetslöshet. Magdalena Andersson träffade i går landets arbetsmarknadsminister Rudolf Hundstorfer och Christoph Matznetter, Handelskammarens vice ordförande – och fick veta varför:

– Vi pratade en hel del om övergången från skola in i arbetslivet, som fungerar här. Det är en tidigare övergång än hemma. Där tror jag att vi har en hel del att lära oss av. De har också betydligt bättre garantier för ungdomar som har rätt till utbildning.

Förslag till i höst

Landet har en frodande arbetsmarknad med små- och medelstora företag och även ett inrättat lärlingssystem med jobbgaranti. Reinfeldt tog upp det senare i riksdagsdebatten och Andersson kan tänka sig att ta efter.

– Jag tror absolut att det är intressant för oss att gå fram med en mjukare övergång från skolan in i arbetslivet.

Sedan tidigare har S tillsatt en forskningskommission, som leds av Mårten Palme, för att sammanställa fakta och erfarenheter från länder som lyckats bättre än Sverige.

– Det gör ingenting om vi lär oss både han och jag om vad som görs i andra länder. Jag tror att kommissionen gör ett jättebra jobb. Men det klart att det är bra för mig att vara på plats.

Förslagen presenteras i S budgetmotion till hösten.

– Då kommer vi ta ett tydligare steg mot vår 90-dagarsgaranti för ungdomar.