Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Nya studien: En köttbit om dagen ökar risken att dö

Publicerad 2013-06-08

Forskare vid Harvard School of Public Health i USA studerade nästan 38 000 män och 84 000 kvinnor friska från cancer och hjärtkärlsjukdomar när ­studien påbörjades för 22 respektive 28 år sedan. Deras matvanor följdes upp med enkäter vart fjärde år.

24 000 dödsfall registrerades, varav 5 900 i hjärtkärlsjukdomar och 9 500 i cancer.

Resultat av studien:

Ju mer rött kött man äter, desto högre risk att dö i hjärtkärlsjukdomar och ­cancer, särskilt tjocktarmscancer.

En portion rött kött per dag – mot­svarande storleken av en kortlek – ­ökade risken att dö i förtid i cancer – och i hjärtkärlsjukdomar med 13 procent.

En portion processat rött kött – ­charkuterier som korv och bacon – ­ökade risken att dö med 20 procent.

Risken att dö i hjärtkärlsjukdom i förtid ­ökade med 18 procent vid hög ­konsumtion av rött kött och 21 procent för processat kött (charkuterier).

Risken att dö i cancer ökade med 10 procent för rött kött och 16 procent för processat kött.

Källa: ”Red meat consumption and mortality: results from 2 prospective ­cohort studies”, publicerad i april 2012 i Archives of Internal medicine.